Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata i UHBDDR ogranak Dubrovnik od 27. do 29.10. 2017. godine organizirali su trodnevni susret branitelja i dragovoljaca iz Domovinskog rata pod nazivom "Vrednovanje projekata iz Domovinskog rata".

Povodom susreta 28.10. 2017. godine u hotelu "Maestral" održan je sastanak Središnjeg odbora Udruge te je donesen dnevni red s posebnim naglaskom na vrednovanje svih projekata koje provodi Udruga u 2017. godini.

Sastanku su prisustvovali predstavnici podružnica, ogranaka i klubova UHBDDR-a od Iloka do Konavla.

Članovi Udruge i ostali sudionici posjetili su muzej Domovinskog rata koji je smješten u dijelu tvrđave Imperijal na Srđu koja ujedno predstavlja simbol obrane grada Dubrovnika.

UHBDDR, zajedno s domaćinoml UHBDDR ogranak Dubrovnik, i svim ostalim sudonicima susreta, odala je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i dragovoljcima Domovinskog rata paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod križa brdu Srđ.

   Dana 26.10. 2017.godine, predsjednik UHBDDR ogranka Dubrovnik, gosp. Đuro Vitković, prisustvovao je na otvorenju Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u palači Ranjina u Dubrovniku.
Dana 26.10. 2017. godine, u galeriji UHBDDR u galeriji ''Ruža'' otvorena je likovna izložba slikarice Dubravke Mijatović  pod nazivom 'Dinamika Crnog''.

Slikarica se na svojoj izložbi predstavlja nizom radova koji ukazuju na senzibilitet za formiranje slika, slikarski senzibilitet blizak nasljeđu apstrakcije, grafičkih otisaka.

Dubravka Mijatović svoje slikarske strukture temelji na akromatici, prelijevanjima crnog tuša s alkoholom i crnim akrilomna bijelom platnu kao glavnom elementu kompozicije djela.

Njezino slikarstvo teži eksperimentiranju tehnikama, traganju i uspostavljanja unutrašnjeg reda, harmoniji asimetričnih dijelova kompozicije, vlastiti rukopis i otisakkao metaforičkom višem načelu osobnosti.

Izložbu je otvorio voditelj projekta, glavni tajnik Franjo Pavičić uz umjetnički i kritički osvrt profesorice povijesti umjetnosti Ane Tomljanović.

Izložba je otvorena do  10.11. 2017. godine.

   Dana 23.10. 2017. godine. UHBDDR u organizaciji našeg Kluba 6. Bojne HOS-a održala je edukativnu tribinu pod nazivom "Stambeno zbrinjavanje hrvatskih branitelja", u rodnoj kući Lavoslava Ružičke u Vukovaru.

Tribinu su održali Željko Motik, načelnik sektora za stambeno zbrinjavanje i Marija Kronja, voditeljica projekta, na kojoj su bili prisutni i članovi naših ogranaka, klubova i drugih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, s područja Vukovarsko - srijemske županije.Povodom obljetnice tragične pogibije general - bojnika Blage Zadre, dana 21.10. 2017. godine održao se XII. Memorijalni turnir ''Blago Zadro'', u organizacije Udruge hrvatskih branitelja-dragovoljaca Domovinskog rata i boćarskog kluba ''Trpinjska cesta'' u Vukovaru.

Na turniru je sudjelovalo 16 ekipa: bk Dugopolje-Dugopolje, bk Lokomotiva-Vinkovci, bk Dunav-Sotin, bk Dalmatinac-Bukvik, bk Lapovci-Vinkovci, HVIDRA Varaždin, HVIDRA Umag, bk Pržina-Turjaci, bk Sinj-Sinj, bk Borovo-Vukovar, promo team Ogrc-Pelješac, UHBDDR Dubrovnik, bk Sv.Luka-Josipovac, bk Mitnica-Vukovar i dvije ekipe bk Trpinjska cesta-Vukovar.

Igrala se trojka s jednom zamjenom. Ekipe su bile podijeljene u četiri skupine po četiri ekipe u skupini, i prve igre su se igrale na dva terena, na terenu bk Trpinjska cesta i na terenu bk Borovo.

A završnica se igrala na terenu bk Trpinjska cesta. Pobjednik ovogodišnjeg turnira je bk Dugopolje koji je u finalu pobijedio promo team Ogrc s Pelješca rezultatom 7:3.

Za najboljeg valjača je proglašen Mijo Lozančić stariji, a za najboljeg pucača je proglašen Mijo Lozančić mlađi, i oba dvojica su izbk Trpinjska cesta.

U znak sjećanja na istinskog heroja Domovinskog rata general-bojnika Blage Zadro, svi sudionici turnira odali su počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Trpinjskoj cesti.

         Kroz program psiho-socijalne podrške hrvatskim braniteljima na izdržavnaju kazne zatvora, obavljen je posjet i savjetovanje zatvorenika na izdržavanju kazne zatvora u Kaznionici Lepoglava dana 17.10. 2017.

Na individualnoj radionici bilo je prisutno 18 hrvatskih branitelja, a istu je provela voditeljica projekta Marija Kronja.Dana 16.10. 2017.godine, izaslanstvo Udruge zajedno s predsjednikom Središnjeg odbora Markom Cvitković, sudjelovalo je na obilježavanju obljetnice smrti general-bojnika Blage Zadre u Vukovaru.

UHBDDR je suorganizator ove komemorativne aktivnosti, kojom se promiče istina o Domovinskom ratu i istinskim herojima, kakav je bio general- bojnik Blago Zadro, hrvatski branitelji dragovoljac Domovinskog rata i branitelj Vukovara.
Dana 12.10. 2017. godine u Art kinu Metropolis - Muzej suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu, održana je svečana premijera dokumentarnog filma ''Krvava berba grožđa'',redatelja Silvija Mirošničenka i producenta Antuna Ivankovića.

Film je snimljen u produkciji naše Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata, uz suradnju Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika i Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba, te uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Zaklade "Adris" i Vukovarsko-srijemske županije, Đakovačko-osječke nadbiskupije i Općine Lovas.

Film se bavi događajima iz vremena početka agresije na Hrvatsku.

Prikazuje sve strahote koje su doživjeli Hrvati i ostali stanovnici koji nisu bili srpske nacionalnosti u Lovasu koje su im počinili pripadnici tzv. JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne jedinice "Dušan Silni".

Hrvatsko selo u Srijemu Lovas pretrpjelo je zločin 10.10. 1991. Mještani su okrutno ubijeni,mučeni, Hrvati na rukama prisiljeni nositi bijele trake kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena, prisilni rad i takodalje.

Ukupno su okupatori pobili 70 civila u Lovasu. Preživjeli mještani protjerani su nakon razaranja. Film je zabilježio mnogobrojna potresna svjedočanstva.

Svečanoj premijeri prisustvovali su gosti iz političkog i društvenog života Republike Hrvatske, a okupljenima i protagonistima filma se obratio i izaslanik premijera gosp. Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja.

Promociju filma organizirala je Općina Lovas na čelu s načelnicom Tanjom Cirba.

Reportažu premijere filma ''Krvava berba grožđa'' možete pogledati na sljedećem linku: VIDEO-DNEVNIK 3
Dana 10.10. 2017.godine UHBDDR nastavlja s projektom edukativnih radionica s hrvatskim braniteljima na izdržavanju kazne zatvora koje su provedene u Kaznionici u Glini.

Na radionici je bilo prisutno 35 hrvatskih branitelja, a istu je provela voditeljica projekta Marija Kronja.

U vidu resocijalizacije hrvatskih branitelja na izdržavanju kazne zatvora UHBDDR donirala je 31 knjigu na temu Domovinskog rata.Provođenje projekta "Virtualni Domovinski rat" je trenutno u fazi istraživanja i prikupljanja informacija, iskustava sudionika i ostale dokumentarne građe te osnovnom planiranju snimanja na lokaciji.

Usporedno s time radi se na izradi scenarija po kojem bi se trebao napraviti plan snimanja i produkcije.

Kako se u slučaju ovog projekta velika količina materijala treba digitalno rekreirati i prikazati u ovoj se fazi pristupa dizajnu tih elemenata i planiranju njihovog korištenja u fazi montaže projekta.

Isto tako posebna se pozornost pridaje točnosti i dokumentiranosti svih elemenata projekta pa se u ovoj fazi intenzivno radi na kontaktiranju sudionika događaja koji je opisan u projektu.

To znači da se moraju obaviti brojni razgovori s braniteljima koji, svaki kroz svoj subjektivni segment pomažu izgradnji kompleksne taktičke situacije na prostoru na kojem se obrađena akcija odvijala.

Sve to u konačnici osigurava da će projekt imati izuzetno visoku faktografsku kvalitetu što mu daje mogućnost da bude vrednovan kao vrijedan dokument očuvanja digniteta Domovinskog rata.U sklopu provođenja projekta "Oružje koje je branilo Hrvatsku" pristupilo se izradi scenarija i uspostavi uvjeta za početak izrade projektne dokumentacije potrebne za planiranje poslova pretprodukcije izrade epizode "Zrakoplovci".

Provedeno je prikupljanje i klasificiranje dostupne dokumentacije i arhivske građe u sklopu čega je pronađen veći broj materijala koji do danas nije objavljen u javnosti što samo po sebi predstavlja pozitivan aspekt provođenja projekta.

Kako bi se osigurala što šira potpora projektu u sklopu ove faze pristupilo se izradi prezentacijskog materijala koji bi trebao što slikovitije dočarati stvarne dimenzije i važnost projekta dokumentarne serije.

U planu je do isteka programskog roka pristupiti i obilasku terena predviđenog za snimanje, te obilazak prostora na kojem se nalaze neophodni eksponati potrebni za kvalitetan prikaz teme, poglavito eksponati u ZB Zemunik, Memorijalnom muzeju Domovinskog rata u Vukovaru i još nekih prostora direktno vezanih uz temu zrakoplovaca u Domovinskom ratu.

Ta će faza omogućiti realnije sagledavanje tehničkih mogućnosti koje stoje na raspolaganju produkciji, ali i pomoći u pravilnom usmjeravanju fabule epizode kako bi se prije svega zadržala faktografska točnost obrađenog i prikazanog gradiva.Povodom Dana neovisnosti 8.10. 2017. godine Udruga ''KVIN'' iz Zagreba, tradicionalno je organizirala sportske susrete u čast poginulim braniteljima ''KVIN-a'' Zagreb u Iloku.

Naš ogranak Ilok sudjelovao je u svim aktivnostimaobilježavanja pogibije branitelja članova udruge KVIN Zagreb.

Svima onima koji su se odazvali na sudjelovanje, te koji su na bilo koji način podržali ovu plemenitu inicijativu zahvaljujemo od srca!Povodom obilježavanja Dana neovisnosti te promicanja istine o Dmovinskom ratu u organizaciji UHBDDR Podružnice Vukovarsko-srijemske županije 08.10. 2017. godine održano je sportsko natjecanje u kojem su sudjelovali članovi ogranaka, klubova te gosti iz Našica, Virovitice, Peteranca i drugih braniteljskih udruga.

Cjelokupni program pratilo je lijepo vrijeme te je prošao u veselom i dobrom raspoloženju.

Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata - Podružnica Virovitičko-podravska sveukupni je pobjednik Županijskih sportskih igara u Vukovaru, te ujedno ovim putem čestitamo svim pobjednicima na ovom natjecanju.

Svima onima koji su na bilo koji način podržali ovu plemenitu inicijativu od srca se zahvaljujemo!

         Dana 05.10. 2017. godine Udruga hrvatskih branitelja-dragovoljaca Domovinskog rata- Ogranak Dubrovnik svečano je obilježila 14. obljetnicu otkrivanja spomenika poginulim braniteljima na Osojniku pod nazivom ''SA SUZOM U OKU I PONOSOM U SRCU'', zajedno sa predsjednikom Udruge roditelja poginulih branitelja Dubrovnik Niko Vukovićem koji je ujedno jedan od najzaslužnijih za tradiciju održavanja ove obljetnice, te ostalim članovima.

Četrnaest godina nakon otkrivanja spomenika, koji je Grad Dubrovnik postavio za sve vitezove koji su svoj život položili na oltaru domovine, brojni su se okupili kako bi odali počast poginulim braniteljima.

Na svečanoj ceremoniji obilježavanja vijence su položili predstavnici Dubrovačko neretvanske županije, Grada Dubrovnika, udruge obitelji poginulih branitelja, predstavnici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, braniteljske udruge proizašle iz Domovinskog rata, predstavnici 115. Imotske brigade, predstavnici Treće bojne IV. brigade Imotski, predstavnici 113. brigade Šibenik, predstavnici Mješovite mornaričke pješadije Lošinj te predstavnici općina i gradova s područja Dubrovačko neretvanske i Splitsko dalmatinske županije.Dana 05.10. 2017. godine, u galeriji UHBDDR u galeriji ''Ruža'' otvorena je likovna izložba slikarice Jelene Pavković pod nazivom ''Tragovi''.

Na svojim samostalnim izložbama Jelena Pavković se predstavlja nizom radova koji ukazuju na slikarski senzibilitet blizak nasljeđu europske apstrakcije, pedesetih godina 20.st.

Iako nigdje ne navodi direktne poveznice s pojavnim svijetom ili konkretnim krajolikom, autorica stvara kompozicije koje balansiraju između ''objektivne'' apstrakcije i ono što zamišljamo kao sugestiju imaginarnog ili stvarnog krajolika iz slikarske perspektive.

Njezine slike u sebi nose iskru života, dapače, izvjesne lirske elemente bez obzira na mnogo različitih nijansi unutar komplementarnih kontrasta, i otvorene su u daljnjim mogućnostima istraživanja u svijetu apstrakcije. Izložbu je otvorio voditelj projekta, glavni tajnik Franjo Pavičić uz umjetnički i kritički osvrt profesorice povijesti umjetnosti Ane Tomljanović.

Izložba je otvorena do 20.10. 2017.godine