Povodom 25. obljetnice oslobodenja i Dana općine Župa dubrovačka, u subotu 27.05. 2017.g. organizirani su tradicionalni sportski susreti udruga iz Domovinskog rata s ovog područja. UHBDDR-ogranak Župa dubrovačka nastupio je u boćanju - trojka gdje je zauzeo drugo mjesto, u malom nogometu s osvojenim trećim mjestom, te u kartanju - trešeta par prvo mjesto. Nakon što je općinski načelnik g. Silvio Nardelli uručio pokale i medalje uz nazočnost brojnih predstavnika udruga iz susjedne općine Konavale i grada Dubrovnika, druženje je nastavljeno uz večeru i zabavu.Dana 11.05. 2017. otvorena je izložba fotografskih portreta umjetnice kao žene "Vojnikinje" autorice Dan Philipp u prostorijama galerije "RUŽA", UHBDDR Gundulićeva 45. Izložbu je otvorio glavni tajnik Udruge gosp. Franjo Pavičić, a postavi iste je do 26.05. 2017.U znak sijećanja na poginule pripadnike 204. Vukovarske brigade naši čanovi su završili planiranog hodočašća Zagreb - Assis - Vatikan u vremenskom razdoblju od 21.04. - 10.05. 2017 u molitvi i sjećanju na poginule Hrvatskebranitelje i žrtve domovinskog rata.

Hodom dugim 700 km željeli smo, izraziti zahvalnost Vatikanu / Svetoj stolici za priznanje Hrvatske prije 25 godina.

Na hodočašće su krenuli četvorica: Tomislav Medić, Hrvoje Smiljanić, Stefan Martinović i Zorislav Ćavar. Od hodočašća iz zdravstvenih razloga morali su odustati, Tomislav i Stefan.

Do našeg zadanog krajnjeg cilja- Vatikana, nažalost uspjeli smo doći Hrvoje Smiljanić i Zorislav Ćavar.

U Vatikanu su imali prijem kod Hrvatskog veleposlanika gosp. Neven Pecarić, zahvaljujući njegovoj pomoći bili su na općoj audijenciji kod Svetog Oca pape Franje.

       Kroz program psiho-socijalne podrške hrvatskim braniteljima na izdržavnaju kazne zatvora, obavljen je posjet i savjetovanje zatvorenika na izdržavanju kazne u Zatvorskoj bolnici Svetošimunska Zagreb dana 09.05. 2017. U kaznionicama Glina i Lepoglava u suradnji s Ministarstvo hrvatskih branitelja održane su radionice na temu stambenog zbrinjavanja branitelja i članova njihovih obitelji, koju je vodio gosp. Ante Vukičević, djelatnik Ministarstva branitelja.
ZAPOČELA PROSLAVA DANA MJESTA I ŽUPE TABORIŠTE


Otkrivanjem spomen ploče, na siječanja iz 90-tih ispred mjesnog doma, te izložbom "Naš ratni put" i svečanom sjednicom VMO Taborište, započela je višednevna proslava dana mjesta i župe Taborište.

Otkrivanju spomen ploče bili su prisutni mnogobrojni predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, gradonačelnik Ivica Kirin, njegova zamjenica Željka Grahovac, predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss, te članovi UHBDDR-a ogranak "Vukovi" Taborište.

Tom prigodom sve prisutne pozdravio je predsjednik udruge Mirko Vuletić, a nazočnima se je obratio i virovitički gradonačelnik, zahvalivši se svima koji su sudjelovali u postavljanju ove ploče, kao i za sve ono što se činiza boljitak Taborišta, ali i samog grada Virovitice.

Mirko Farkaš, zapovjednik Dragovoljačkog voda Taborište, tom prigodom upoznao je i prisjetio sve prisutne s ratnim putem. Nakon predstavljanja ratnog puta, Mirko Farkaš i gradonačelnik Ivica Kirin otkrili su spomen ploču,nakon čega je pomoćnik ministra branitelja Nenad Križić, uz nekoliko prigodnih riječi u mjesnom domu i otvorio izložbu "Naš ratni put".Novo priznanje filmu Sve je bio dobar san o vukovarskom heroju

Dokumentarni film "Sve je bio dobar san", redatelja Branka Ištvančića, nagrađen je nagradom Brončani remi u kategoriji dokumentarnog filma na 50. Međunarodnom festivalu nezavisnog filma Worldfest koji se održavao od 21. do 30.04. 2017. u Houstonu. Ovo novo priznanje našem filmu dodijeljeno je na 50. jubilarnom festivalu koji slavi kao jedan od najstarijih festivala nezavisnog filma na svijetu na kojem su svoje prve nagradedobili mnogi poznati redatelji kao Steven Spielberg, George Lucas, David Lynch, Ang Lee, Ridley Scott, Braća Coen, Brian De Palma i dr.

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac "Sve je bio dobar san" proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier. Ona u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svojeg sina.

Pokretači ovog značajnog projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković. Tijekom prošle godine film je prikazivan u digitaliziranim kino dvoranama diljem Hrvatske, izazvao je veliki interes, a pogledalo ga je preko 15000 gledatelja, što je izniman rezultat za jedan domaći dokumentarac. Ovaj autorski dokumentarac koji na drugačiji način promiče istinu i vrijednosti Domovinskog rata snimljen je u produkciji Udrugehrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Udruge Dr. Ante Starčević iz Tovarnika, Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba i u koprodukciji sa HRT-om. Projekt je nastajao uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Zaklade Adris i Vukovarsko srijemske županije. Na snimanju filma koje je trajalo nekoliko godina sudjelovala je brojna profesionalna filmska ekipa i drugi suradnici koji su doprinijeli realizaciji filma.

Film je premijerno prikazan 17.02. 2016. godine u prepunoj dvorani kina Europa u Zagrebu, a nakon toga je izazvao neviđen interes u javnosti.

Nakon što je uvršten u deset finalista u konkurenciji za uglednu nagradu URTI Grand Prix for Autor's Documentary u Francuskoj, film je nagrađen nagradom Grand Prix za najbolji film festivala, Nagradom za najbolju režiju iNagradom za najbolju glazbu na festivalu Trsat u Rijeci, a na međunarodnom festivalu Beyond the Borders u Grčkoj proglašen je najboljim dokumentarnim filmom. Na prestižnom festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu film je uvršten u program Docs for Sale, a drugu veliku gledanost film je postigao prilikom emitiranja u prigodnom programu na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18.11. 2016., kada je prikazan u prime timeterminu na Prvom programu HRT-a.

Film je prošli tjedan prikazan na festivalu Ethnocineca u Beču.


UHBDDR Ogranak Peteranec, suorganizator konjičkog turnira u sklopu Dani travnjaka.


Dana 01.05. 2017. godine, Udruga hrvatskih branitelja-dragovoljaca Domovinskog rata započela je s provedbom projekta pod imenom ''Pogled na Domovinski rat iz perspektive vojnika''.

Kroz projekt udruga surađuje s velikim brojem naših članova Podružnice zagrebačke i dugim članovima diljem Hrvatske koji svojim dobrovoljnim prilogom audio - vizualne građe znatno pomažu u kvalitetnijoj i cjelovitoj provedbi projekta.

Do sad je prikupljen veliki broj slika, i drugih medijski zapisa, koji se svakodnevno obrađuju i pripremaju, kako bi se ostvario cilj samog projekta a to je arhiva koja će svojim sadržajem i kvalitetom ostaviti trajnu uspomenu kod krajnjih korisnika.

Kroz tu aktivnost snažno bi se provodila mjera očuvanja vrijednosti Domovinskog rata, jer bi zaštitila od propadanja ogromnu količinu jedinstvene arhivske građe u privatnom posjedu.

Voditelj projekta: Vedran Černy
Idejni začetnik projekta: Nikša Barlović
Izvoditelji projekta: Marija Kronja, Nikša Barlović

• Molimo sve članove, koji su voljni sudjelovati u navedenom projektu, da pomognu u realizaciji kroz dobrovoljan prilog privatne audio - vizualne građe(fotogrfije, video snimke, ect.) koju bi željeli podijelit u svrhu informiranja javnosti, te promoviranja uradaka i njihovog javnog predstavljanja, u neograničenom razdoblju.

• Prikupljena građa, bit će digitalno pohranjena a orginali vračeni vlasnicima, u izvornom obliku.

• Uz audio - vizualni materijal bilo bi poželjno priložiti popratni tekst - kratak opis, mjesto i vrijeme određenog događaja,kako bi se projekt u cijelosti kvalitetnije odradio.

• Također, je potrebno ispunit i priložit ''izjavu'' kojom se daje suglasnost vlasnika na pravo korištenja materijala u svrhu promocije udruge i navedenog projekta.

• Izjavu možete naći na stranicama UHBDDR u pdf.formatu, ili osobno na adresi udruge.

pdf: IZJAVA- POGLED NA DOMOVINSKI RAT IZ PERSPEKTIVE VOJNIKA

• Materijale možete dostaviti poštom, e mailom na adresu (hrvoje.uhbddr@gmail.com) ili osobno uz ispunjenu izjavu, na adresu udruge.

Svi zainteresirani članovi koji se odluče na sudjelovanje, bit će navedeni kao sudionici ovoga projekta uz glavne izvoditelje, te ujedno kao izvor audio - vizualne građe, uz popis predane količine koju su odlučili predati u svrhu ostvarenja projekta.