Get Adobe Flash playerObilježena 27. obljetnica formiranja 50. samostalnog bataljuna ZNG Virovitica

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, u subotu, 30.06. 2018., na virovitičkom gradskom groblju te na posljednjem počivalištu Darka Gregorića, hrvatskog branitelja i nekadašnjeg predsjednika kluba 50. Samostalni bataljun, započela je svečanost obilježavanja 27. obljetnice formiranja 50. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde Virovitica.

Naime, 28.06. 1991. godine u Virovitici je formiran pričuvni dragovoljački samostalni bataljun Zbora narodne garde sastavljen od domoljuba koji su se vojno organizirali i naoružali 1990. godine.

Odmah nakon formiranja, odnosno dobivanja pravne osnove za djelovanje, s dodijeljenim imenom 50. samostalni bataljun ZNG-a, u suradnji s Policijskom stanicom bataljun stavlja pod kontrolu šire virovitičko područje štiteći vitalne objekte, blokiravši vojarnu i sve granične karaule te utvrdivši položaje prema bilogorskim selima.

Pripadnici 50. samostalnog bataljuna sudjelovali su u mnogim obrambenim i oslobodilačkim akcijama na našem području,ali i na području Pounja, Osijeka, Pakraca, Daruvara, Grubišnog Polja, Slatine i drugdje.

Središnja svečanost i sportska događanja održala su se na sportskim terenima u Svetom Đurđu. Nakon svečanosti održani su i sportski susreti hrvatskih branitelja u 6 disciplina, šahu, malom nogometu, elektronskom pikadu, streljaštvu, visećoj kuglani i boćanju.

Na susretima je sudjelovalo 11 ekipa, a prvo mjesto u ukupnom poretku osvojili su domaćini, UDVDR-a Klub Sveti Đurađ.
Druga je bila UHBDDR "Vukovi" Taborište, a treće mjesto pripalo je UDVDR-a ogranak Virovitica. UHBDDR-a, podružnice, "Vukova" Taborište.50.sam. batalj.

Virovitica, dragi nam gosti iz Peteranca uz ugodno druženje sa svojim suborcima i aktivno sudjelovanje u sportskim aktivnostima osvojili su velik broj odličja u svim disciplinama.
UHBDDR Ogranak Peteranec sudjelovao na susretima branitelja 30.06. 2018. u Virovitici povodom svečanog obilježavanja Dana 50 sam.bat ZNG Virovitica i Dana UDVDR Ogr.Virovitica i Kluba Sv. Đurađ.
U organizaciji UHBDDR ogranka Olimpija, pobjedom Autoservis Alpine u seniorskoj konkurenciji 27.06. 2018., završeno je 15. izdanje malonogometnog turnira Tri kornera penal.

Uz njih, naslove su još osvajali Olimpija (limači), Baranjci (početnici), Građevinarstvo Hebron (mlađi pioniri), Čepin (stariji pioniri) i Caffe 5 Gravia (veterani).

Zahvaljujemo organizatorima, ponajviše hrvatskim braniteljima koji su još jednom odradili vrhunski posao, te čestitamo svim pobjednicima!U sklopu projekta "Budućnost za branitelje - branitelji za budućnost" dana 26.06. 2018. održane su individualne radionice u zatvorskoj bolnici u Zagrebu gdje su bila prisutna tri hrvatska branitelja.U suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja UHBDDR je provela edukativne radionice o zdravlju hrvatskih branitelja u Kaznionici u Lepoglavi i Glini dana 12. i 13.06. 2018. godine.

Na edukativnim radionicama u obje kaznionice bilo je prisutno ukupno 66 hrvatskih branitelja, a koje su proveli gđa. Nevenka Mišić i gosp. Pavao Norac Kevo.

Zahvaljujemo se gđi Nevenki Mišić i gosp. Pavlu Norcu Kevi na uloženom trudu u provođenavedenih radionica, te se i nadalje nadamo uspješnoj suradnji.Članovi UHBDDR-a ogranka Dubrovnik sudjelovali su na poziv UHVIDR-a Vukovar 09. i 10.06. 2018. na VIII. memorijalnom međunarodnom nogometnom turniru Davorin (Dado) Merkler, u organizaciji HNK Mitnica Hvidra Vukovar i samostana Filipa i Jakova koji se održao u Vukovaru.

Taj su vikend na turniru sudjelovale četiri veteranske momčadi: UHBDDR Dubrovnik, Pleternica, Livno i Buk.

Na turniru je naš ogranak Dubrovnik osvojio drugo mjesto.

Čestitamo svim ekipama!

       UHBDDR ogranak Dubrovnik, zajedno s članovima Udruge Domovinskog rata 144. brigade HV Sesvete, 09.06. 2018. godine odali su počast jedanaestorici poginulih pripadnika 144. brigade, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja na Osojniku.

Toga dana, članovi su se prisjetili i svih ostalih hrvatskih branitelja koji su svoje živote tijekom Domovinskog rata položili na dubrovačkom ratištu.
Povodom 25 godina djelovanja i osnutka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, dana 08.06. 2018. godine održana je svečana akademija pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja u restoranu Gastro Globus u dvorani Ambasador.

Ispred naše Udruge na svečanoj akademiji prisustvovao je tajnik UHBDDR podružnice Zagrebačke gosp. Nikša Barlović.
Projekt Kulturne aktivnosti braniteljske populacije nastavlja sa svojim planiranim aktivnostima.

Dana  06. 06. 2018. godine u prostorima Udruge otvorena je izložba slika autorice Blaženke Pleše pod nazivom Leptiri.

Neospornom vještinom i zanosom autorica je istaknula detalje i cjelinu slike njegujući kromatskim nijansama i gradivnim akcentima sve zakutke njezine površine.

Autoričini leptiri glavni su akteri zbivanja te su podsjetnik na trenutak i trajanje, na izvanjsku ljepotu koja brzo nestaje, ali koja se neprekidno obnavlja i produbljuje.

Izložbu je otvorio voditelj projekta i glavni tajnik Franjo Pavičić, a kritički je osvrt dala autorica Blaženka Pleše.

Popratnu glazbenu točku izvela je Blanka Marija Car, a poeziju je pročitala gđa. Jasenka Marija Leko.

Izložba je otvorena do 29.06. 2018. te ju do tada mogu pogledati svi zainteresirani.