Get Adobe Flash playerUHBDDR aktivno nastavlja s provedbom programa Psihosocijalne podrške hrvatskim braniteljima na izdržavanju kazne zatvora u sklopu projekta "Budućnost za branitelje - branitelji za budućnost"

U mjesecu listopadu provedene su sljedeće aktivnosti:


1. Kaznionica u Glini, 10.10. 2018. godine. - održane su individualne radionice o statusnim pitanjima na kojima je bilo prisutno 19 korisnika projekta.

2. Zatvorska bolnica u Zagrebu 11.10. 2018. - održane su individualne radionice na kojima su bila prisutna 2 korisnika projekta.

Navedene radionice održala je voditeljica projekta Marija Kronja.

3. U Kaznionici u Lepoglavi i Glini, 23. i 24.10. 2018. godine. - prezentacijom dokumentarnog filma Maslenica II. dio provedena je aktivnost filmske radionice na kojima je ukupno bilo prisutno 41 korisnik projekta.

Radionice u Lepoglavi održali su izvoditelji, Istvan Filakovity i Emil Mišković, a u Glini Istvan Filakovity.


Za isti dokumentarni film dobili smo suglasnost od HRT-a - dokumentarni program, na čemu se zahvaljujemo HRT-u.

U sklopu navedenih radionica nastavljen je i dio aktivnosti edukativnih radionica o statusnim pitanjima, koje je provela voditeljica projekta Marija Kronja.


4. UHBDDR započela je po prvi puta suradnju i s kaznionicom u Gospiću gdje su 29.10. 2018. godine u sklopu projekta "Budućnost za branitelje - branitelji za budućnost" održane edukativne radionice s hrvatskim braniteljima na izdržavanju kazne zatvora na kojima je bilo prisutno 8 korisnika projekta.Dana 26. 10. 2018. godine u sklopu projekta "Kulturne aktivnosti braniteljske populacije" održana je izložba autora Zorana Kutuzovića pod nazivom "Vjetar metaka Vukovar" u galeriji Ruža u prostorima UHBDDR.

Izložba prikazuje Vukovar i njegovu patnju kroz jedan moderan prikaz, gdje se autor koristi kombiniranom tehnikom u koju ubacuje originalne metke - čahure iz vremena kada je Vukovar postao herojski grad.

Nakon toliko metaka rasutih po tlu Vukovara, ljudskih života pokošenih vjetrom metaka, zaista je teško prikazati ovo razdoblje hrvatske povijesti na pozitivan način.

Autor pokušava u prenesenom značenju modernizirati a istodobno sačuvati sjećanja na ovaj događaj.

Koristi "cvijet" kao najljepšu kreaciju prirode koja simbolizira mir i humanost.

Iz metaka napunjenih vukovarskom zemljom, rađa se cvijet koji izlazi u prvi plan umjetničkog djela.

Izložbu je otvorio voditelj projekta, glavni tajnik Udruge Franjo Pavičić, uz kritički osvrt autora i gospođe Ane Kadoić.

   Dana 20.10. 2018. članovi UHBDDR podružnice Vukovarsko-srijemske, zajedno s predstavnicima nižih ustrojbenih oblika Udruge s područja cijele Republike Hrvatske, obilježili su Dan neovisnosti te odali počast svim poginulim braniteljima paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomen-obilježju u Vukovaru.

Nakon komemorativnog djela članovi su nastavili druženje u sportskim igrama.

   Dana 20.10. 2018. provedena je aktivnost iz projekta "Istina o Domovinskom ratu" te je organiziran XIII. Memorijalni boćarski turnir Blago Zadro u suorganizaciji boćarskog kluba Trpinjska cesta u znak sjećanja na poginulog general - bojnika Blaga Zadre.

I ove godine okupile su se ekipe iz cijele Republike Hrvatske a našu Udrugu je predstavljao UHBDDR ogranak Dubrovnik.
Dana 16.10. 2018. godine obilježen je dan pogibije general - bojnika Blage Zadre, te u sklopu obilježavanja sudjelovali su predstavnici naše Udruge, predsjednik Udruge gosp. Zvonko Milas, predsjednik Središnjeg Odbora gosp. Marko Cvitković i predsjednik Podružnice Zagrebačke, gosp. Vedran Černy, obzirom da je UHBDDR jedan od inicijatora sjećanja na heroja Domovinskog rata general - bojnika Blage Zadre, koji je poginuo u obrani Vukovara, nedaleko od Trpinjske ceste u Borovu naselju 16.10. 1991.
Dana 07.10. 2018. godine članovi UHBDDR sudjelovali su na svečanoj procesiji 26. hodočašću hrvatske vojske, policije i branitelja na Mariji Bistrici, na kojem je bilo prisutno oko 3500 hodočasnika.

Udrugu je predstavljao na ščlan, predsjednik Časnog suda gosp. Nenad Bujanić.

Uz članove obitelji poginulih i stradalih hrvatskih branitelja, na hodočašću su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sa suradnicima, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, predstavnici Vojnog ordinarijata te generalni vikar Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini don Željko Čuturić sa suradnicima, predstavnici braniteljskih udruga i drugi.
Članovi UHBDDR ogranak Tovarnik - Ilača dana 06.10. 2018. godine zajedno sa ostalim članovima ogranaka UHBDDR-a i mještanima Opčine Tovarnik obilježili su obljetnicu sjećanja na 68 ubijenih mještana Tovarnika kao i na sve žrtve Domovinskog rata.

Toga dana, naši članovi zajedno sa mještanima Tovarnika odali su počast za sve poginule, umrle i nestale u Domovinskom ratu uz paljenje svijeća i polaganje vijenaca na spomen obilježju i mjesnome groblju.

Ovim činom nastavila se promicati istina o Domovinskom ratu i sjećanje na nedužne žrtve na koje se ne smije nikada zaboraviti.

   


Članovi UHBDDR ogranka Peteranec dana 06.10. 2018. svečano su obilježili godišnjicu, 68 ubijenih Tovarčana u Domovinskog ratu u Tovarniku.

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomen obilježju odali su počast za sve poginule, umrle i nestale u Domovinskom ratu.