Get Adobe Flash playerNa mjestu pogibije hrvatskog policajca Josipa Jovića na Plitvicama, u subotu 31.03. 2018. održan je komemorativni skup ovom hrabrom hrvatskom policajcu koji je prije 27 godina poginuo u akciji oslobađanja okupiranog dijela teritorija Republike Hrvatske od snaga velikosrpske agresije.

Ovaj tužan ali herojski događaj u stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske obilježen je svečanom komemoracijom.

Akcija na Plitvicama 31.03. 1991. bila je odgovor hrvatske policije na zauzimanje Nacionalnog parka Plitvice i blokiranje državne ceste D1 koja je spajala sjever i jug zemlje.

Snage Ministarstva unutarnjih poslova RH krenule su tog dana u ranim jutarnjim satima glavnom prometnicom prema hotelu Jezero gdje su njihova vozila iz zasjede napali pobunjeni Srbi.

Pritom je poginuo 22-godišnji Josip Jović, pripadnik jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje, a devet je policajaca ranjeno.

Sukob je trajao nekoliko sati, a pobunjenici su bili prisiljeni na povlačenje.

Počast Josipu Joviću uz izaslanstva državnog vrha, odala su i brojna izaslanstva iz cijele Hrvatske, a među njima i predstavnici UHBDDR-a VPŽ.I ove godine članovi UHBDDR Ogranak Peteranec tradicionalno su uoči Uskrsa na Veliki petak 30.03. 2018., svojim sumještanima podijelili ribice i time im zaželjeli sretan i blagoslovljen Uskrs u 2018 godini.
UHBDDR aktivno nastavlja s provedbom programa Psihosocijalne podrške hrvatskim braniteljima na izdržavanju kazne zatvora u sklopu projekta Budućnost za branitelje - branitelji za budućnost.

U mjesecu ožujku održane su sljedeće aktivnosti:

Dana 20. i 21. 3. 2018. godine održane su uvodne edukativne i filmske radionice na kojima su prezentirane aktivnosti koje će se provoditi u  2018. godini, s braniteljima na izdržavanju kazne zatvora u kaznionicama Lepoglava i Glina.

Psiho-socijalne aktivnosti u 2018 godini provoditi će se u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja, te individualne radionice koje će i dalje provoditi voditeljica projekta Marija Kronja.

Filmske radionice provoditi će naši članovi, koji su ujedno i filmski djelatnici (režiseri i scenaristi) gosp. Istvan Filakovity i gosp. Emil Mišković.

Na uvodnim radionicama u obje kaznionice bilo je prisuto ukupno 59 korisnika projekta.
Sretan i blagoslovljen Uskrs želi vam Udruga hrvatskih branitelja - dragovoljaca Domovinskog rata.Nastavno na 2017. godinu, kada je projekt UHBDDR podružnice Zagrebačke Pogled na domovinski rat iz perspektive vojnika zaživio, dana 09. 03. 2018. godine održane su radionice o načinu provođenja i uključivanja u projekt na kojima su prisustvovali predstavnici nižih ustrojstvenih oblika iz Ivanić Grada, Bistre, Vukovara, Iloka, Slavonskog Broda, Virovitice, Duge Rese, Dubrovnika, Peteranca, Splita i Dugopolja.

Navedeni su iskazali želju za sudjelovanjem i provođenjem aktivnosti u navedenom projektu.
Dana 06. 03. 2018. godine rizničarka i voditeljica projekata UHBDDR Marija Kronja gostovala je u emisiji Pozitivno na HRT-u, u kojoj je govorila o Udruzi, njenom radu i projektnim aktivnostima Udruge.


Opširnije možete pogledati na poveznici: emisija- POZITIVNOUHBDDR aktivno nastavlja s provedbom programa Psihosocijalne podrške hrvatskim braniteljima na izdržavanju kazne zatvora u sklopu projekta "Budućnost za branitelje-branitelji za budućnost".

Dana 06. 03. 2018. godine održane su individualne edukativne radionice o Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u zatvorskoj bolnici u Zagrebu.

Na radionicama je prisustvovalo 5 hrvatskih branitelja.