Get Adobe Flash playerDana 21.12. 2018. godine u prostorima Udruge UHBDDR Podružnica zagrebačka provela je edukativne radionice na kojima su vrednovani projekti i njihova uspješna provedba u 2018. godini, čiji se nastavak provedbe planira i za 2019. Edukativne radionice proveo je predsjednik Podružnice g. Vedran Černy.
Dana 20.12. 2018. u sklopu  projekta "Kulturne aktivnosti braniteljske populacije" održana je posljednja izložba slika u 2018. godini pod nazivom "Dodir tišine" autorice Tatjane Helman.

Slike u pravom smislu riječi odražavajuljubav i interes za fenomen vodenih površina zemaljske kugle i beskraj svemira gledano očima slikarice.

Povod i poticaj za zadanom, neiscrpnom tematikom jest ekološka svijest o čuvanju prirodnih ljepota, baština za budućnost. Usvakoj slici postoji kromatska pozadina modrila, kojeg osjećamo poput beskraja tišine i dubine mora.

Izložbu je otvorio voditelj projekta i glavni tajnik Udruge g. Franjo Pavičić, uz kritički osvrt i glazbenu točku autoriceTatjane Helman.
Dana 20.12. 2018 godine u 17:00 sati, Podružnica VPŽ ,Ogranak "Vukovi" iz Taborišta u Mjesnom domu u Taborištu,organizirali su radionicu na na temu "Kako komuniciramo, jesmo li svjesni svojih riječi" koju je vodila, prof.Jasna Per Kožnjak nakon čega se je održao prigodan Božični domjenak.

U radionici su aktivno učestvovali svi članovi kao i gosti a posebno zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek Galinac, koja već ima iskustva u radu ovakvih radionica pa je uvelike doprinjela radu radionice.

Članovi Udruge i gosti su iz radionice su uz prof.Jasnu Per Kožnjak,obradili različite teme: kako komunicirati međusobno, sa obitelji, prijateljima...i važnosti i težine izgovorenih riječi.

Dobra suradnja sa prof.Jasnom.P.Kožnak će se nastaviti i sljedeće godine.
Podružnica UHBDDR Virovitičko-podravska, ogranak "Vukovi" iz Taborišta i 50.sam.bat,Virovitica u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom dana 20.12. 2018. organizirali su u osnovnoj školi u Gradini predstavljanje projekta "Oprez oružje i mine!".

Predstavljanje projekta provedeno je ciljano u ovo predblagdansko vrijeme, kada postoji velika opasnost da djeca lako mogu doći u dodir s opasnim pirotehničkim, minsko eksplozivnim sredstvima i raznim vrstama naoružanja.

Projekt su predstavili gosp. prof. Pero Rukavina, gosp.Josip Perović i Mirko Vuletić. Učenici škola s velikim interesom pratili su predstavljanje projekta i postavljali mnogobrojna pitanja.

Nakon čega su im članovi podružnice podijelili adekvatne materijale vezane uz ove opasnosti.

Inače, projekt edukativnog sadržaja "Oprez, oružje i mine!" Udruga hrvatskih branitelja - dragovoljaca Domovinskog rata - podružnica Virovitičko-podravska provodi već dugi niz godina u suradnji s osnovnim školama na području Virovitičko - podravske županije.
Članovi UHBDDR-a, podružnice Virovitičko-podravske, Ogranka Vukovi Taborište i 50. sam. bat. Virovitica sudjelovali su na 10. jubilarnom Hodočašću hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj u znak sjećanja na 47 nevinih žrtava ubijenih 13.12. 1991. godine od strane srpskog agresora a za koje još nitko nije odgovarao.
U sklopu projekta "Budućnost za branitelje - branitelji za budućnost" dana 10.12. 2018. u kaznionici u Gospiću provedene su individualne radionice o statusnim pitanjima na kojim je bilo prisutno 8 korisnika projekta, te su ujedno i posljednje radionice za ovu godinu.

Na edukativnim i individualnim radionicama provedenih u kaznionicama Lepoglavi, Glini, Gospić zatvorskoj bolnici u Zagrebu, ove godine ukupno je sudjelovalo 422 korisnika projekta, od kojih je 112 sudjelovalo na 4 filmske radionice.

Velikim odazivom na edukativne radionice, korisnici su ukazali na potrebitost i kvalitetu projekta u želji da se nastavi provoditi i dalje.

Edukativne radionice psihološke podrške, znatno su doprinijele potrebnom znanju korisnika kao i njihovom boljem općem psihološkom stanju, što predstavlja vrijednost koje će biti održiva i po isteku projekta.Obilježavajući godišnjicu napada na Pearl Harbour 07.12. 2018. u dvorani Doma HV "Zvonimir" premijerno je prikazan dokumentarni film HRT-a o američkom junaku hrvatskog porijekla pod nazivom "Heroji se ne zaboravljaju", koji govori o hrabrosti i požrtvovnosti američkog Hrvata Petera Tomicha (Petar Herceg Tonić) poginulog u japanskom napadu na Pearl Harbour.

Redatelj filma je član naše Udruge Ištvan Filakovity, scenaristi su Vladimir Brnardić i Nenad Bach, direktor fotografije Dražen Lipka, montažer Mladen Radaković, glazbu je skladao Nenad Bach, a pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog original je snimio Simfonijski orkestar HRT-a, koji je nastupio i na premijeripod ravnanjem Olje Dešića.

Svečanoj premijeri filma prisustvovali su ministar obrane RH Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović, državna tajnica Ministarstva hrvatskih branitelja Nevenka Benić, izaslanica središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Croatiana Orešković, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država W. Robert Kohorst, vojni izaslanika SAD-a brigadir Robert Mathers, autori filma, članovi obitelji Tomić i ostali.

Posebni gost bio je i umirovljeni američki kontra-admiral Robert Lunney koji je pronašao potomke Petra Hercega u Prologu u Hercegovini, te se u završnom govoru prisjetio kako je tekla potraga za porijeklom hrvatskog heroja.

Istaknuo je kako je uspješna potraga rezultat zajedničkog rada te pomoći brojnih hrvatskih prijatelja.

LINK: hrt prikazuje-svečana premijera HRT-ovog filma "Heroji se ne zaboravljaju"

   Na poziv organizatora Grada Dubrovnika i suorganizatora UHBDDR ogranka Dubrovnik, od 01. do 08.12. 2018. održan je prigodni program obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja i napada na Grad Dubrovnik 1991, na kojemu su uz predstavnike vlasti Grada i državnih institucija sudjelovale i udruge proistekle iz Domovinskog rata zajedno s članovima obitelji poginulih i nestalih.

Od 05.12. 2018. predstavnici UHBDDR podružnice Zagrebačke zajedno s članovima ogranka Dubrovnik i drugim uzvanicima sudjelovali su u protokolu, te su odali počast za sve umrle, nestale i poginule u Domovinskom ratu paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod Križa na brdu Srđ i drugim spomen obilježjima.

Program obilježavanja, započeo je 01.12. 2018. malonogometnim turnirom "Hladnica" i memorijalnim turnirom u nogometu "Josip Zvono", a nastavio se satom povijesti o Domovinskom ratu u dubrovačkim osnovnim i srednjim školama.

U sklopu programa predstavljena je najnovija knjiga Ante Nazora, hrvatskog povjesničara pod nazivom "Domovinski rat - Pregled političke i diplomatske povijesti".

05.12. 2018. sudionici protokola odali su počast poginulim braniteljima Domovinskog rata na cijelom gradskom području, uz proslavu 150. obljetnice osnivanja hrvatskog domobranstva i tradicionalnim križnim putem na Srđ.

U Muzeju Domovinskog rata u tvrđavi Imperijal naSrđu otvorena je izložba "Stradanje sakralnih objekata na dubrovačkom području u Domovinskom ratu".

Kinematografi Dubrovnik prikazali su film "Štafeta smrti" u kinu "Sloboda", dok je program obilježavanja Dana branitelja 05.12.2018. završio koncertom Dubrovačkog simfonijskogorkestra, Dubrovačkog komornog zbora i Mješovitog zbora Libertas u crkvi Male braće.

Na sam Dan dubrovačkih branitelja 06.12. 2018, nakon odavanja počasti svim poginulim braniteljima na Boninovu, ispred zgrade MUP-a, Liechtensteinovom putu, Srđu i Sustjepanu, u dubrovačkoj katedrali služila se sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu.

U večernjim satima održan je koncert Prljavog kazališta. 08.12. 2018. održana je utrka stazom "deva" Serpentine na Srđu, i time je završen program obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja.

     Veliko nam je zadovoljstvo obavijestiti kako je UHBDDR ogranak Jelsa, 02.12. 2018. godine svečano obilježio 20 godina svoga postojanja i djelovanja.

Ogranak Jelsa već dugi niz godina aktivno surađuje sa središnjicom Udruge i s ostalim nižim ustrojbenim oblicima, kako na svom području tako i na promicanju istine o Domovinskom ratu i psihosocijalne podrške hrvatskim braniteljima.

Ujedno se želimo zahvaliti svim članovima ogranka na dugogodišnjem povjerenju i uspješnoj suradnji kojoj se i ubuduće nadamo. Istoga dana održan je sastanak redovitog osnivačkog zbora ogranka na kojemu je članstvo glasovanjem ponovno ukazalo povjerenje predsjedniku gosp. Ivi Grgičeviću.