Get Adobe Flash player
Udruga hrvatskih branitelja - dragovoljaca Domovinskog rata ogranak Dubrovnik dana 29.09. 2018., organizirala je povodom početka velikosrpske agresije na grad Dubrovnik, Konavle i Republiku Hrvatsku, te u znak sjećanja na sve poginule hrvatske branitelje.

Nakon što su položili vijence i zapalili svijeće na spomen obilježju za poginule suborce, sudionici turnira uživali su u boćanju, prijateljskoj atmosferi i lijepom vremenu.

Na turniru su nastupili ogranci UHBDDR-a iz Dubrovnika, Konavala i Župe dubrovačke, zagrebačka i splitsko-dalmatinska podružnica te boćarski klubovi HVIDRA gromača, Trpinjska cesta i Borovo naselje.

Prvo mjesto na turniru osvojili su veterani 4. gardijske brigade UHBDDR podružnica splitsko-dalmatinska.

Drugi je bio domaćin HVIDRA Gromača, a treća UHBDDR Župa dubrovačka.

Nagradu za najboljeg pucača osvojio je Pero Fjorović (UHBDDR Konavle), a za najboljeg valjača Stijepo Batinić (HVIDRA Gromača).

   Dana 26.09. 2018. u sklopu projekta "Budućnost za branitelje -branitelji za budućnost" održane su individualne radionice o statusnim pitanjima, stanbeno zbrinjavanje i dobivanja zahtjeva za novčanu naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje s korisnicima projekta u kaznionicu u Glini.

Na radionicama je bio prisutan 21 korisnik projekta, a iste je održala voditeljica projekta Marija Kronja.Nastavno na projekt "Kulturne aktivnosti braniteljske populacije" u prostorima Udruge u galeriji Ruža dana 20.09. 2018. godine otvorena je izložba slika autorice Sanje Kozlice pod nazivom Ljepota života.

Slikarski radovi u kombiniranoj tehnici bave se refleksijom na unutarnji život i njegovo sagledavanje.

Maštovite i ponekad monokromatske slike upućuju na nastojanje da vanjski dekor prikaže jednostavnu čistoću osjećajnosti unutarnjeg svijeta.

Višeznačno i koloristički atraktivno slikarstvo Sanje Kozlice i uvijek je prepoznatljivo zbog te uzajamne ravnoteže u kojoj i neizvjesni nagovještaji postaju jasni zato jer su već u početku uhvaćeni i primjereno određeni kako bi se lakše uklopili u cjelinu i perspektivu.

Izložbu je otvorio voditelj projekta, glavni tajnik Franjo Pavičić, uz umjetnički osvrt gosp. Zorana Perovića i glazbene točke koju je izveo gosp. Robert Hinkelman.

     
U sklopu izrade projekta Virtualni Domovinski rat, poglavlje II "Akcija Plitvice" provedene su sljedeće aktivnosti:
 • Izrada detaljnog scenarija i "storyboard-a" projekta
 • Izrada grafičkih elemenata potrebnih za prikaz tijeka akcije i njezinih učesnika
 • Snimanje na lokacijama Plitvičkih jezera iz zraka i sa zemlje
 • Montaža video i multimedijskih elemenata projekta
Pri izradi scenarija i popratnih elemenata produkcije obavljeni su razgovori sa sudionicima akcije, produkcijski tim je obišao sve dostupne lokacije i obavljeno je prikupljanje dokumentarne građe i njezina provjera.

Kod izrade grafičkih elemenata obratila se pozornost na kontinuitet dizajna projekta jer se morala voditi briga o do sada izrađenim elementima ali isto tako i o onima koji tek predstoje u idućim poglavljima projekta.

Snimanje na lokaciji Plitvičkih jezera obavljeno je u dva navrata. Produkcijski tim bi posebno volio istaknuti da je uprava Nacionalnog parka maksimalno izašla u susret potrebama projekta i da je suradnja koja je ostvarena izvrstan pokazatelj kako se institucije trebaju ophoditi prema projektima ovog tipa.

Samo snimanje obavljeno je s dvije vrste bespilotnih letjelica iz razloga što je bilo potrebno snimiti materijal u izuzetno zahtjevnom okolišu. Snimanje sa zemlje je obavljeno uz svu pomoć djelatnika NP, čuvara i rendžera.


U posljednjoj fazi proizvodnje projekta obavljena je montaža svih snimljenih materijala, multimedijskih elemenata i arhivske građe.

Projekt je unaprijeđen s nekoliko inovativnih rješenja u odnosu na poglavlje I pa će se pristupiti korekciji koju ovakav format projekta dopušta.

Projektu predstoji najvažniji dio, predstavljanje javnosti i valorizacija od strane stručnih i zainteresiranih strana.

Poučeni iskustvom rada na prvom poglavlju i njegovog predstavljanja braniteljima koji su sudjelovali u akciji koju obrađuje nemamo dvojbi da će reakcije biti pozitivne.

Radujemo se nastavku rada na projektu Virtualni Domovinski rat i njegovom konačnom proširenju u okviru planiranih mogućnosti.U sklopu projekta "Budućnost za branitelje - branitelji za budućnost" kroz program psihosocijalne podrške hrvatskim braniteljima na izdržavanju kazne zatvora, 18.09. 2018. održane su individualne radionice o pravima hrvatskih branitelja u kaznionici u Lepoglavi.

Navedene radionice održala je voditeljica projekta Marija Kronja, a na kojima je bilo prisutno 19 korisnika projekta.

Korisnici projekta pozitivnim reakcijama ukazali su na potrebitost, kvalitetu i uspješnost navedenog projekta u želji da se nastavi provoditi i dalje.Dana 17.09. 2018 godine članovi UHBDDR Ogranka Vukovi Taborište, 50.sam. bat. I ostali članovi VPŽ obilježili su 27 godina oslobođenja  virovitičke vojarne, te je tako područje bivše Općine Virovitica oslobođeno od neprijatelja.

U organizaciji HVIDR-e Virovitica svečanost obilježavanja započela je svetom misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u crkvi sv. Roka, a nastavljena je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju u Virovitici, kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.

Počast poginulima odale su delegacije Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s pomoćnikom ministra Nenadom Križićem, Virovitičko-podravske županije na čelu sa županom Igorom Androvićem, Grada Virovitice predvođena gradonačelnikom Ivicom Kirinom, Općine Suhopolje s načelnikom Sinišom Horvatom, Policijske uprave virovitičko-podravske, Koordinacije braniteljskih udruga te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Svečanost je nastavljena u SRC Vegeška sportskim susretima branitelja, gdje su pripadnici podr.VPŽ,50.sam.bat.VTC i Vukova osvojili mnoga odličja.

Nakon 03.09.1991., i prve oslobodilačke akcije u Hrvatskoj - oslobođenja virovitičkog prigradskog naselja Jasenaš, 15.09.1991., i oslobađanja karaula u Novom Gracu i Terezinom Polju te 16.09.1991., i oslobođenja skladišta Šištat, na red je došla i vojarna u Virovitici.

U akciji oslobađanja sudjelovalo je preko 400 pripadnika samostalnog bataljuna 127. Brigade HV-a, policije te rezervnog sastava policije koji su u noći sa 16. na 17.09.1991., nakon uzaludnih pregovora s komandantom "Kasarne" o mirnoj predaji započeli napad.

Oko 7 sati, nakon žestoke pucnjave ostvarili su izravnu telefonsku liniju sa zapovjedništvom vojarne kada se predalo svih 185 vojnika, kao i znatnu količinu oružja i minsko-eksplozivnih sredstava koji su bili od presudne važnosti u kasnijim akcijama prilikom oslobođenja područja zapadne Slavonije.
Dana 14.09. 2018. članovi UHBDDR-a, Podružnice VPŽ, 50.sam.baralj.Virovitica, Ogranka Vukovi i Gradina, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i obilaskom bivše karaule u Novom Gracu obilježili su 27. obljetnica osvajanja Karaule u Novom Gracu, jednog od prvih oslobođenih vojnih objekata u Republici Hrvatskoj.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca na groblju u Gradini za sve poginule hrvatske branitelje stradale u Domovinskom ratu.

Obljetnici su prisustvovali brojni članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata te načelnik općine Gradina Marko Ajček koji je pozdravio nazočne.

Više o danu oslobođenja govorio je Mario Široki, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Kluba Gradina.

Sama akcija osvajanja Karaule u Novom Gracu započela je sumrak 14.09.1991., kada je takozvana Gradinska četa (dragovoljci iz Gradine, Brezovice, Detkovca, Bačevca, Rušana i Novog Graca te pripadnika policije), pod zapovjedništvom Ante Poljaka i Slave Dečaka i pod zastavom 50. samostalnog bataljuna krenula u akciju oslobađanja Karaule.

U prijepodnevnim satima, 15.09. 1991., karaulu su iosvojili. U samoj akciji koja je bila koordinirana akcija oslobađanja i Karaule u Terezinom Polju, nije bilo stradalih, a nakon izmijenjene vatre s obje strane nastala je samo neznatna materijalna šteta.
UHBDDR nastavlja s provedbom projekta "Budućnost za branitelje - branitelji za budućnost" u sklopu kojeg su 12.09. 2018. održane edukativne radionice Stambeno zbrinjavanje i statusna pitanja hrvatskih branitelja u kaznionici u Glini.

Na edukativnim radionicama bilo je prisutno 19 korisnika projekta koji su pozitivno valorizirali prezentacije u želji da se nastave provoditi i dalje.

Navedene radionice održala je voditeljica projekta Marija Kronja.

UHBDDR donirala je 58 knjiga za potrebe zatvorske knjižnice i njenih korisnika.Projekt UHBDDR "Zavjetno hodočašće hrvatskih branitelja" tradicionalno se nastavio s provedbom i ove godine pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.

Dana 12.09. 2018. Članovi kluba naše Udruge 164.planinske satnije gosp. Zdravko Krivošić i gosp. Damir Barešić krenuli su na hodočasnički put(Camino Potugues).

Svoje zavjetno hodočašće započeli su ispred katedrale u Portu, a završili za 12 dana, na hodočasničkoj misi u katedrali u gradu Santiago de Compostela u Galiciji u Španjolskoj.

Odabrani dio puta dugačak je 260 km, a tokom hodočašća prošli su kroz veći broj mjesta u kojima se molilo, na misama i putem, za naše branitelje i sve one kojisu položili život za obranu naše Domovine.

Ovom žrtvom hrvatski branitelji žele potaknuti sve ljude dobre volje na ljubav i zajedništvo svih ljudi, promovirati istinu o Domovinskom ratu i izvan granica naše Domovine te održatisjećanje na sve koji su dali svoj život za slobodu Lijepe Naše.

     UHBDDR ogranak Peteranec, dana 01.09. 2018. godine organizirao je VII. Memorijalne susrete hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata u Peterancu pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.

Memorijalni susreti održavaju se već tradicionalno svake godine, u spomen na poginulog Miroslava Blažeka te nestale hrvatske branitelje Željka Hojsaka i Dražena Takaća i sve umrle hrvatske branitelje.

Svake godine na susretima sudjeluju udruge proizašle iz Domovinskog rata sa područja RH i BiH, a među kojima su ove godine bile prisutne sljedeće:
 1. UHBDDR KLUB 6. BOJNA HOS-a VUKOVARSKO SRIJEMSKA ŽUPANIJA
 2. UHBDDR OGRANAK ILOK
 3. UHBDDR OGRANAK ROKOVCI - ANDRIJAŠEVCI
 4. UHBDDR OGRANAK TOVARNIK - ILAČA
 5. UHBDDR OGRANAK OTOK
 6. UHBDDR OGRANAK DUGA RESA
 7. UHBDDR PODRUŽNICA VIROVITICA
 8. UHBDDR OGRANAK GRADINA
 9. UHBDDR KLUB 50. SAMOSTALNI BATALJUN ZNG VIROVITICA
 10. UHBDDR OGRANAK VUKOVI TABORIŠTE VIROVITICA
 11. UHBDDR PODRUŽNICA VARAŽDIN
 12. UHBDDR OGRANAK JASTREBARSKO
 13. UHBDDR OGRANAK OTOK IVANIĆ
 14. UHBDDR OGRANAK DUGA RESA
 15. UHBDDR OGRANAK FERIČANCI
 16. UHBDDR PODRUŽNICA ZAGREBAČKA
 17. UHBDDR KLUB "HERCEGOVINA" ŠIROKI BRIJEG,BIH
 18. UDRUGA 105 BRIGADE HV BJELOVAR
 19. UDRUGA CRNE MAMBE
 20. UDRUGA KLUB 61 lad PZO KOPRIVNICA
 21. UDRUGA UHBL PTSP-a SV.NIKOLA KC –KŽ ŽUPANIJE
 22. UDRUGA UHBL PTSP SV. MARKO KRIŽEVČANIN KC-KŽ ŽUPANIJE
 23. UDRUGA HRVATSKIH VOJNIH INVALIDA DOMOVINSKOG RATA KOPRIVNICA
 24. UDRUGA HRVATSKI ČASNIČKI ZBOR GRADA KOPRIVNICE
 25. UDRUGA "HRVATSKI VITEZOVI RATNI VETERANI" DOMOVINSKOG RATA KC-KŽ ŽUPANIJE
 26. UDRUGA BRANITELJA I INVALIDA DOMOVINSKOG RATA HRVATSKIH ŽELJEZNICA
 27. UDRUGA DRAGOVOLJACA VETERANA DOMOV. RATA, PODRUŽNICA KC-KŽ ŽUP.
 28. UDRUGA DRAGOVOLJACA VETERANA DOM. RATA OGRANAK KOPRIVNICA
 29. UDRUGA DRAGOVOLJACA VETERAVE DOM. RATA OGRANAK VIROVITICA
 30. UDRUGA DRAGOVOLJACA VETERANE DOM. RATA OGRANAK KOPRIVNIČKI BREGI
 31. UDRUGA DRAGOVOLJACA DOM. RATA OGRANAK NOVIGRAD PODRAVSKI
 32. UDRUGA DRAGOVOLJACA VETERANE DOM. RATA OGRANAK GOLA
 33. UDRUGA HOS-A KOPRIVNICA
 34. UBIUDRI PODRAVKA
 35. UHDVDR KOPRIVNIČKI IVANEC
 36. DVD PETERANEC
 37. UHDDR OPĆINE DRNJE
U svrhu psiho-socijalnog osnaživanja hrvatskih branitelja na susretima su organizirane razne sportske discipline u kojima sudjeluju članovi braniteljskih udruga te članovi njihovih obitelji.

Sve ekipe sudjelovale su u natjecanju po slijedećim disciplinama:
BELA, PIKADO,STRELJAŠTVO,ELEKTRONIČKI PIKADO,KAMENA S RAMENA I ŠAH.

Prije početka Memorijala položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje, a prije samog polaganja djeca i unuci članova pustili su 13 balona sa ispisanim imenima poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja.

Sedmi Memorijal otvorio je načelnik Općine Peteranec Krešimir Matijašić.

Također na Memorijalu bili su nazočni i cijenjeni gosti:

- izaslanik predsjednice gospođe Kolinde Grabar Kitarović gospodin Krešo Maretić dopredsjednik zbora gardijskih brigada, te udruge sa područja Općine Peteranec

- saborski zastupnik, gospodin Damir Felak

- načelnik Općine Peteranec, gospodin Krešimir Matijašić i njegov zamjenik gospodin Darko Palaš

- načelnik Općine Gola i počasni član gospodin Stjepan Milinković

- Dožupan Kc - Kž županije gospodin Darko Sobota

Nakon natjecanja podijeljene su zahvalnice, medalje i pehari pobjednicima po disciplinama.
Sveukupni pobjednici su bili UHBDDR Ogranak Otok Ivanić i UHBDDR Ogranak Peteranec.

Reportažu VII. Memorijalnog susreta hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinsko rata možete pogledati na sljedećoj poveznici:

PETERANEC 2018.