Get Adobe Flash playerDana 29.11. 2018. članovi UHBDDR podružnice Virovitičko podravske, Vukova, Gradine i 50. sam. bat. prisustvovali su zajedno s ostalim predstavnicima braniteljskih udruga na prijemu kod požeškog biskup msgr. Antuna Škvorčevića u prostorima Biskupskog doma u Požegi.

Uvodne riječi nazočnima uputio je Nenad Križić pomoćnik ministra Tome Medveda ujedno se zahvalivši biskupu na prijemu, prenio mu pozdrave i uručio prigodan poklon od ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda,te se osvrnuo na predstojeće jubilarno 10. Hodočašće Gospi Voćinskoj.
U sklopu projekta UHBDDR "Kulturne aktivnosti braniteljske populacije" dana 29.11. 2018. održana je kolektivna izložba fotografija, skupine autora koja sebe naziva "Foto pogledi" a čine ju Matija Stošić, Zrinka Lovrić, Zvonimir Veber i Vladimir Superina.

Članovi skupine bave se intenzivno fotografijom posljednjih desetak godina, ali je njihov fotografski staž različitog trajanja.

Kod svih četiriju članova skupine "Foto pogledi" izražentežnja, ne samo prikazati objekt snimanja, već dočarati specifičnu atmosferu koju osjećaju izborom objekta, načina snimanja, kuta snimanja, te prenijeti vlastiti doživljaj i ugodu na promatrača.

Izložbu je otvorio glavni tajnik Udruge i voditelj projekta Franjo Pavičić uz kritički osvrt autora Vladimira Superine.

Izložba je otvorena do 16.12. 2018.

   U sklopu projekta "Budućnost za branitelje - branitelji za budućnost" u mjesecu studenom provedene su sljedeće aktivnost:

Kaznionica u Gospiću, 12.11. 2018. godine. - održane su individualne radionice o statusnim pitanjima na kojima je bilo prisutno 7 korisnika projekta.
Kaznionica u Glini 14. 11. 2018. - održane su edukativne radionice na kojim je bilo prisutno 21 korisnik projekta.
Kaznionica u Lepoglavi 20.11. 2018. - održane su edukativne radionice na kojim je bilo prisutno 18 korisnika projekta.
Kaznionica u Gospiću 26. 11. 2018. - U suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja provedene su edukativne radionice s hrvatskim braniteljima na izdržavanju kazne zatvora, a koje su proveli gđa. Nevenka Mišić i gosp. Pavao Norac Kevo.

Na radionicama bilo je prisutno 8 korisnika projekta.

Zahvaljujemo se gđi. Nevenki Mišić i gosp. Pavlu Norcu Kevi na uloženom trudu u provođenju edukativnih radionica, te se i nadalje nadamo uspješnoj suradnji.

Kaznionica u Glini 28. 11. 2018. - održane su edukativne radionice na kojim je bilo prisutno 26 korisnika projekta.
Edukativne i individualne radionice provela je voditeljica projekta Marija Kronja.UHBDDR zajedno sa svojim nižim ustrojstvenim oblicima obilježila je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 18.11. 2018. Sudjelovanjem u Koloni sjećanja te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na memorijalnom groblju i kod spomen obilježja u Vukovaru, članovi Udruge odali su počast za sve koji su položili svoj život za slobodu Lijepu Naše.


Na komemoraciji bili su prisutni predstavnici UHBDDR podružnice ZagrebačkePredstavnici UHBDDR ogranaka PeteranecPredstavnici UHBDDR podružnice Virovitičko PodravskePredstavnici UHBDDR ogranka Dubrovnik


Ovom komemoracijom prisjećamo se na žrtvu i herojstvo grada Vukovara koje je pružilo temelj za kasnije vojne pobjede hrvatskih snaga koje su dovele do potpunog oslobođenja Republike Hrvatske.U naselju Škabrnja dana 18.11. 2018. održala se  tužna obljetnica strašne tragedije koja je prije 27 godina pogodila ovo malo mjesto u zaleđu Zadra gdje je srpski okupator 1991. zvjerski ubio 84 ljudi, 26 branitelja i 58 civila.

U Koloni sjećanja "Poginuli u mislima i srcima", u kojoj je nekoliko tisuća građana iz cijele Hrvatske i susjedne BiH, pripadnici braniteljskih udruga, te predstavnici institucija Republike Hrvatske krenula ulicom u Škabrnji do spomen-obilježja masovne grobnice.

Na ovoj tužnoj obljetnici počast hrvatskim žrtvama odali su i članovi Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca domovinskog rata iz Virovitice.
Dana 18.11. 2018. nakon obilježavanja Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, članovi UHBDDR ogranka Dubrovnik, posjetili su predstavnike branitelja HVO-a te položili vijence i zapalili svijeće za sve poginule, umrle i nestale branitelje kod centralnog spomenika u Žepču, te su podsjetili i spomen sobu poginulih branitelja.
Na poziv ravnatelja gosp. Jurice Šperande, Osnovne škole dr. Ivan Merz, dana 15.11. 2018. predsjednik UHBDDR Podružnice Zagrebačke gosp. Vedran Černy organizira edukativnu radionicu o obrani grada Vukovara na kojoj susudjelovala djeca sedmih i osmih razreda.

U želji da se nove generacije podsjeti na važnost Domovinskog rata i neosporive uloge hrvatskih branitelja, predavanja su uveličali i autentični sudionici obrane grada Vukovara gosp. Zvone Čurković kao dragovoljac iz Zagreba i Ante Krišto, hrvatski branitelj iz Vukovara koji su iz osobnog iskustva mogli najbolje objasniti kako je izgledalo to teško razdoblje naše novije povijesti.

Na radionicama, uzprezentaciju ratnih iskustava, djeci je prikazan i multimedijalni sedmominutni film Borovo naselje i Vukovarski vodotoranj koji su dio projekta UHBDDR-a Virtualni Domovinski rat.

Ovom edukativnom radionicom nastavila se promicati istina o Domovinskom ratu i sjećanje na žrtvu Vukovara na koju se ne smije nikada zaboraviti, jer zemlja koja nema svoju prošlost nema niti svoju budućnost.
NAJAVA:

UHBDDR ogranak Dubrovnik zajedno s predstavnicima vlasti grada Dubrovnika poziva da s ponosom i dostojanstvom obilježimo 06.12. 2018., Dan dubrovačkih branitelja te odamo počast svim poginulim braniteljima i stradalim civilima u Domovinskom ratu.

Dan dubrovačkih branitelja obilježit će se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve poginule, svečanom Sv. misom i popratnim prigodnim programom koji će se održat od 01. do 08.12. 2018. godine.


Program obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja 2018.


1.prosinca 2018. - SUBOTA

13:00 Završnica malonogometnog turnira "Hladnica" za uzrast do 9 godina
Igralište za mali nogomet Hladnici


2.prosinca 2018. - NEDJELJA


12:00 Završnica memorijalnog turnira u nogometu "Josip Zvono" za uzrast do 16 godina
Nogometni stadion u Lapadu


4.prosinca 2018. - UTORAK


8:00 Sat povijesti u dubrovačkim školama

19:00 Predstavljanje knjige Ante Nazora "Domovinski rat - Pregled političke i diplomatske povijesti"
Dvorana Ivana Pavla II


5.prosinca 2018. - SRIJEDA


9:00 Odavanje počasti poginulim braniteljima
Spomen - obilježja na području Grada Dubrovnika

11:00 Središnja proslava 150, obljetnice osnivanja hrvatskog domobranstva
Kazalište Marina Držića

14:00 Križni put na Srđ 16:00 Izložba: Stradanje sakralnih objekata na dubrovačkom području u
Domovinskom ratu 1991-1995
Muzej Domovinskog rata Dubrovnik - Tvrđava Imperijal na Srđu

17:30 prikazivanje filma "Štafeta smrti"
Kinematografija Dubrovnik - Kino "Sloboda"

20:00 Koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Dubrovačkog komornog zbora i Mješovitog zbora Libertas Crkva male braće


6.prosinca 2018. - ČETVRTAK


9:00-10:00 Odavanje počasti poginulim braniteljima
Groblje Boninovo
Bošnjačko groblje Boninovo
Spomenik poginulim pripadnicima MUP-a (ispred zgrade MUP-a)
Prisjećanje na stradale vatrogasce i pripadnike HRM (Liechtensteinov put)

10:30 Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Križa na Srđu

11:00 Recital djece osnovnih škola i nastup klape Ragusavecchia na Srđu

11:30 Mimohod Gradske glazbe Dubrovnik
Stara gradska luka - Stradun - ispred crkve sv. Vlaha

12:00 Sjećanje na pomorce i branitelje stradale na moru
Stara gradska luka

15:30 Spomen na stradale branitelje Sustjepana
Mjesno groblje u u Sustjepanu

15:45 Sveta misa zadušnica za stradale branitelje Sustjepana
Crkva sv. Nikole u Sustjepanu

18:00 Svečana Sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu
Dubrovačka katedrala

20:00 Koncert Prljavog kazališta
Stradun


8.prosinca 2018. - SUBOTA


11:00 Utrka stazom "deva"
Serpentine na SrđuPROGRAM POLAGANJA VIJENACA I PALJENJE SVIJEĆA 5. PROSINCA 2018.9:00
- Spomen-obilježje Mrčevo
  • Spomen-obilježje Gromača
  • Spomen-obilježje Trsteno
  • Spomen-obilježje Zaton

9:00- Spomen-obilježje u Komolcu

  • Spomen-obilježje u Mokošici(na moru)
  • Spomen-obilježje na Osojniku

9:00- Spomen-obilježje brod Sveti Vlaho

  • Spomen obilježje Bosanka
  • Spomen-obilježje Strinčjera


U sklopu projekta UHBDDR "Kulturne aktivnosti braniteljske populacija" dana 08.11. 2018. godine otvorena je izložba autorice Nade Badanjak pod nazivom "Vrtni trač" u prostorima Udruge.

Autorica u izloženim radovima zaustavljatrenutke prirode, izdvaja komadiće inspiracije, one dijelove koje želi percipirati intenzivnije i interpretira ih na platnima.

Iako ovakav zadatak zahtjeva od autorice preciznost i čistoću ploha, sve su plohe ispisane vlastitim rukopisom i preciznošću kako bi naglasila intimnost i suptilnost jednog cvijeta.

U ovom ciklusu slika autorica se nije tek prepustila inspiraciji, već ju je gotovo pokušala materijalizirati i uhvatiti.

Izložbu je otvorio voditelj projekta, glavni tajnik Udruge Franjo Pavičić, uz kritički osvrt profesorice povijesti umjetnosti Ane Tomljanović.

Popratnu glazbenu točku izvela je Blanka Marija Car, a poeziju je pročitala gđa. Jasenka Marija Leko.

Izložba je otvorena do 26.11. 2018. te ju do tada mogu pogledati svi zainteresirani.