Get Adobe Flash player
Nastavljena je suradnja sa zatvorskim ustanovama Kaznionica u Lepoglavi, Glini i Zatvor u Gospiću, u kojima su se u mjesecu listopadu održale tribina i individualne radionice s hrvatskim braniteljima na izdržavanju kazne zatvora u sklopu projekta Budućnost za branitelje - branitelji za budućnost.

1. ZATVOR U GOSPIĆU - 07. i 21.10. 2019., provedene su individualne radionice o pravima hrvatskih branitelja na kojima je ukupno  bilo prisutno 11 korisnika projekta.

2. KAZNIONICA U GLINI - 09.10. 2019., održane su tribine o skrbi za hrvatske branitelje na kojima je bilo prisutno 39 korisnika projekta.

3. KAZNIONICA U LEPOGLAVI -15.10. 2019., održane su individualne radionice o pravima hrvatskih branitelja na kojima je bilo prisutno 11 korisnika projekta.

4. KAZNIONICA U GLINI - 30.10. 2019., održane su individualne radionice o pravima hrvatskih branitelja na kojima je bilo prisutno 15 korisnika projekta.

Navedene radionice provela je gđa. Marija Kronja, voditeljica projekta.


Zajedno s predstavnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ministrastva unutarnjih poslova, predstavnicima Grada Virovitice i drugih braniteljskih Udruga, članovi UHBDDR Podružnice Virovitičko - podravske dana 31.10. 2019.,povodom blagdana Svih svetih i u znak sjećanja na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen obilježja na gradskom groblju u Virovitici.

Molitvu je predvodio župnik župe svetog Roka i gvardijan franjevačkog samostana fra. Rozo Brkić.Konavle 21.10. 2019.
U skladu s protokolom općine Konavle, dana 21.10. 2019., članovi UHBDDR-a sudjelovali su na obilježavanju dana sjećanja oslobođenja krajnjeg juga Hrvatske, dana općine i Dana hrvatskih branitelja Konavala.

Za sve poginule, umrle i nestale u Domovinskom ratu, članovi UHBDDR-a uz predstavnike općine položili su vijence i zapalili svijeće na spomen obilježju.

Ovim obilježavanjem, nastavila se promicati vrijednost i istina o Domovinskom ratu na koju se nikada ne smije zaboraviti.
U znak sjećanja na poginulog general - bojnika Blagu Zadru, dana 19.10. 2019., održao se 14. Memorijalni boćarski turnir "Blago Zadro" u organizaciji boćarskog kluba Trpinjska cesta i UHBDDR.

I ove godine okupile su se ekipe iz cijele Republike Hrvatske a našu Udrugu je predstavljao UHBDDR ogranak Dubrovnik.

Ispred biste Blage Zadre na Trpinjskoj cesti, u znak sjećanja zapaljene su svijeće i položeni vijenci.

Na turniru su sudjelovale 16 ekipa: Bk Trpinjska cesta - Vukovar, HVIDRA Umag, bk Pržina - Turijaci, Promo team OGRC - Pelješac, bk Dugopolje - Dugopolje, HVIDRA Varaždin, bk Sinj - Sinj, UHBDDR Dubrovnik, HVIDRA Šibenik, bk Borovo - Vukovar, bk Mitnica - Vukovar, bk Lokomotiva - Vinkovci, bk Dalmatinac - Bukvik, bk Dunav - Sotin, bk Lapovci - Vinkovci i HVIDRA Dubrovnik.


Rezultati:


Četvrtfinale:

Bk Dugopolje - bk Dunav Sotin 8:6

Bk Dalmatinac Bukvik - bk Sinj 5:6

Bk Pržina Turjaci - HVIDRA Šibenik 8:5

Bk Mitnica - bk Trpinjska cesta 4:8


Polufinale:

Bk Dugopolje - bk Trpinjska cesta 4:13

Bk Sinj - bk Pržina Turjaci 13:4


Za 3.mjesto:

Bk Dugopolje - bk Pržina Turjaci 0:13


Finale:

Bk Trpinjska cesta - bk Sinj 3:13


Poredak:

1. Bk Sinj - Sinj

2. Bk Trpinjska cesta - Vukovar

3. Bk Pržina - Turjaci

4. Bk Dugopolje - Dugopolje


Za najboljeg valjača turnira je proglašen Dražen Prolić iz bk Sinj a za najboljeg pucača je proglašen bivši višestruki svijetski i europski prvak Markica Dodig iz Promo teama OGRC Pelješac.
U sklopu projekta "Kulturne aktivnosti braniteljske populacije", dana 17.10. 2019., u prostorima Udruge u galeriji "Ruža" otvorena je izložba umjetničkih slika autorice Marije Hecimović pod nazivom "Sidrenje stvorenosti".

Slikarstvo Marije Hecimović inspirirano i nadahnuto vlastitiom okolinom, možemo prepoznati kao intimističko i autoreferencijalno, čak i kada umjetnica izlaže cikluse koji imaju naglašeno ekspresivnu gestu snažnog kolorita.

Todelikatno i suptilno dvojstvo slikarskog puta u ovom ciklusu slika akrila koncentrirano temam i motivima koje okružuju, vezanim uz zavičaj i predmete koji metaforički simboliziraju toplinu i ljepotu okruženja u kojem se nalaze.

Izložbu je otvorio voditelj projekta i glavni tajnik Udruge gosp. Franjo Pavičić, uz kritički osvrt profesorice povijesti umjetnosti Ane Tomljanović i glazbenom izvedbom Marije Blanke Car.
U Vukovaru 16.10. 2019., godine obilježena je 28. godišnjica pogibije general-bojnika Blage Zadre.

Na komemoraciji uz predstavnike državnih i gradskih vlasti ispred UHBDDR prisustvovao je predsjednik Udruge gosp. Zvonko Milas, predsjednik Središnjeg odbora gosp Marko Cvitković te ostali članovi Udruge sa područja cijele Republike Hrvatske.

U znak sjećanja na istinskog heroja zapaljene su svijeće i položeni vijenci na memorijalnom gorblju u Vukovaru i kod biste Blage Zadre na Trpinjskoj cesti.
Pružanje pravne pomoći o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji provodi se svakodnevno.

U periodu od ožujka do listopada u 2019. godini telefonskim putem i osobnim dolascima u Udrugu, pravnu pomoć zatražile su 164 osobe.

U istom mjesečnom razdoblju na pravnom savjetovalištu koje se održava četvrtkom u popodnevnim satima u prostorima Udruge, bilo je prisutno 76 korisnika.

Navedeno savjetovalište provodi gđa. Ana Mandić. Pravni savjet o statusnim pitanjima hrvatskih branitelja ukupno je zatražilo 240 korisnika.

Pravno savjetovalište odnosi se na statuse umirovljenja hrvatskih branitelja, stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje, statusi HRVI, te sva ostala prava koja braniteljima pripadaju u skladu sa Zakonom, gdje se braniteljima pružaju sve potrebne informacije.U organizaciji kluba 6. bojne HOS-a i ove je godine dana 12.10. 2019., obilježen Dan neovisnosti uz sjećanje na poginule suborce kojima su odali počast zajedno s predstavnicima gradskih vlasti grada Vukovara i članovima nižih ustrojbenih oblika Udruge s područja cijele Republike Hrvatske.

Proslavu Dana neovisnosti u skolpu kojeg se već tradicionalno održavaju sportske igre braniteljske populacije, svojim dolaskom uveličao je i podržao vukovarski gradonačelnik gosp. Ivan Penava.

Počast poginulim pripadnicima i svim hrvatskim braniteljima odali su paljenjem svjeća i polaganjme vijenaca kod spomen obilježja u Vukovaru.

Ovim programom nastavila se promicati istina o Domovinskom ratu kao i neprocjenjiva uloga hrvatskih branitelja u obrani naše domovine.

           Povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske 08.10. 2019., članovi UHBDDR podružnice Virovitičko - podravske, 50.sam.bataljuna i ogranka "Vukovi - Taborište", uz braniteljske udruge grada Virovitice, predstavnike policije, gradskih i županijskih vlasti, položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomen obilježja na virovitičkom gradskom groblju u počast poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima.
Udruga hrvatskih branitelja - dragovoljaca Domovinskog rata, svim hrvatskim braniteljima - dragovoljcima, članovima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te članovima njihove obitelji i svim građanima Republike Hrvatske čestita Dan neovisnosti.27. Hodočašće hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja
održano dana 06.10. 2019., u Mariji Bistrici, uz brojne pripadnike Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja, kao i članovea obitelji poginulih, nestalih, preminulih i stradalih hrvatskih branitelja, prisustvovali su: predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, predstavnici Vojnog ordinarijata i predstavnici braniteljskih udruga i drugi.
Zahvaljujemo članovima naše podružnice Virovitičko - podravske i članovima ogranka Senjak što su svojim prisustvom uveličali tradicionalno hodoćašće hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u Mariji Bistrici.Članovi UHBDDR ogranka Dubrovnik, dana 05.10. 2019., sudjelovali su u obilježavanju 16 obljetnice otkrivanja spomenika na Osojniku.

U znak sjećanja na poginule nestale i umrle hrvatske branitelje zapaljen su svijeće i položeni vijenci.
Dana 01.10. 2019., na poziv grada Dubrovnik, članovi UHBDDR ogranka Dubrovnik zajedno s ostalim udrugama proisteklih iz Domovinskog rata obilježili su 28. obljetnicu početka napada na Grad.

U sklopu programa "Da se ne zaboravi" polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na gradskome groblju Boninovo odali su počast svim poginulim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu.

Povodom obljetnice održalo se i otvorenje izložbe pod nazivom "Dubrovnik A Scarred City" koja prikazuje stradanje i obnovu grada od 1991 - 2000 u Lazaretima.

Ispred ogranka Dubrovnik prisustvovao je gosp. Nikša Ucović.