Get Adobe Flash playerDana 31.03. 2019. godine, Dragovoljci UHBDDR-a Podružnice Virovitičko - podravske, 50.sam.bat.Virovitica, Vukova Taborište u koordinaciji sa načelnikom PU VTC-podravske i koordinacijom braniteljskih udruga  grada Virovitice,nazočili su komemoraciji, položili vijenac i zapalili svijeće, na 28. obljetnicu akcije "Plitvice" tijekom koje je poginuo hrvatski redarstvenik Josip Jović.

Komemoracija je održana u nedjelju u Nacionalnom parku Plitvička jezera, a u ime Republike Hrvatske ispred spomenika prvoj žrtvi Domovinskog rata zajednički su vijenac položila izaslanstva državnog vrha, predvođeni predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

Josip Jović
je poginuo u akciji hrvatske policije nakon što su srpski pobunjenici, pripadnici tzv. SAO Krajine, okupirali Nacionalni park Plitvice i blokirali državnu cestu D1, koja spaja sjever i jug zemlje.

U akciji su sudjelovali pripadnici Jedinice za posebne namjene Rakitje, čiji je Jović bio pripadnik te pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko.

Sve se odvilo na Uskrs, 31.03. 1991., po čemu je događaj zapamćen i kao "Krvavi Uskrs".

U akciji je poginuo 22-godišnji Jović, a devet policajaca je ranjeno.

Josip Jović posmrtno je promaknut u čin bojnika i odlikovan visokim državnim odličjima, među kojima i Redom Nikole Šubića Zrinskog,koji se dodjeljuje za junački čin u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili iznimnim okolnostima u miru.

U MUP-u ističu kako u novijoj povijesti nije poznato da je "igdje u svijetu policija odigrala tako značajnu ulogu u stvaranju i obrani svoje države kao što je to učinila hrvatska policija"
Dana 30. 03. 2019. godine provedena je informativna radionica naziva "Skrb za hrvatske branitelje" u sklopu programa zdravstvene zaštite kojeg provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Na radionici su bili prisutni predstavnici nižih ustrojbenih oblika Udruge iz cijele Republike Hrvatske kojima su pružene potrebne informacije vezane uz način prijave i potrebne dokumentacije za besplatne preventivne preglede i medicinsku rehabilitaciju.

Predstavnici nižih ustrojbenih oblika u svojim sredinama informirati će hrvatske branitelje o aktivnostima Ministarstva hrvatskih branitelja vezanih uz skrb o hrvatskim braniteljima.
Dana 29. 03. 2019. godine u prostorima UHBDDR ogranka Peteranec održan je redoviti izborni zbor Ogranka na kojemu je članstvo glasovanjem ponovno ukazalo povjerenje predsjedniku gosp. Stjepnu Turiju.

Za članove predsjedništva odabrani su: Mikac Ivan, Stjepan Čanji, Dragutin Soldić i Martinčić Damir.

Članovi Nadzornog odbora: Stjepan Palaš, predsjednik, te ostali članovi Šipek Miroslav i Matoničkin Dražen.

Povjerenstvo za članstvo: Vrban Mladen, Kiš Stjepan i Kujavec Ivan.

Nakon Izbornog zbora članovi ogranka nastavili su se družiti uz mali domjenak.


U sklopu projekta Kulturne aktivnosti braniteljske populacije dana 28. 03. 2019. u prostorima Udruge (galerija RUŽA) otvorena je izložba slika autorice Mirjane Marković Ryznar pod nazivom "Pogled s mog prozora".

U ciklusu slika na platnu Mirjana Marković Ryznar "gibljivost" formi zamijenila je stilizacijom oblika, dosižući i određeni stupanj geometrizacije.

Istančanost u tvorbi cvjetnih partitura i dalje je konstanta izraza, te buketi poput kolorističkih rozeta i pročišćenosti opni nose šarm likovne putenosti.

Izložbu je otvorio glavni tajnik Udruge i voditelj projekta Franjo Pavičić, uz kritički osvrt profesora Stanka Špoljarića i izvedbu poezija gđe. Ljiljane Lipovac.

 Izložbenu večer glazbenim jazz nastupom upotpunio je glazbenik Hari.
U sklopu projekta UHBDDR "Budućnost za branitelji - branitelji za budućnost" održane su sljedeće aktivnosti u zatvoru u Gospiću i kaznionicama Lepoglavi i Glini:


1. 11. 03. 2019. - Zatvor u Gospiću - održane su edukativne radionice o pravima hrvatskih branitelja na kojim je bilo prisutno 5 korisnika projekta.


2. 19. 03. 2019. - Kaznionica u Lepoglavi - održane su filmske i edukativne radionice na kojima je bilo prisutno 19 hrvatskih branitelja.

- Prezentacijom dokumentarnog filma Kako je obranjena hrvatska I. dio provedena je aktivnost filmske radionice koju je proveo g. Ištvan Filakovity. Za isti dokumentarni film dobili smo suglasnost od HRT-a - dokumentarni program, na čemu se zahvaljujemo HRT-u.

U sklopu radionice nastavljen je i dio aktivnosti edukativne radionice o pravima hrvatskih branitelja koje je provela voditeljica projekta Marija Kronja.


3. 20. 03. 2019. - Kaznionica u Glini - provedene su edukativne radionice o pravima hrvatskih branitelja i statusnim pitanjima na kojima je bilo prisutno 35 hrvatskih branitelja. Iste je provela voditeljica projekta Marija Kronja.


4. 27. 03. 2019. - Kaznionica u Glini - održane su filmske i edukativne radionice na kojima je prezentiran dokumentarni film Kako je obranjena hrvatska I. dio. Filmske radionice proveo je g. Ištvan Filakovity.

- Aktivnosti edukativnih radionica provela je voditeljica projekta Marija Kronja, a na obje radionice bilo je ukupno prisutno 27 hrvatskih branitelja.Pružanje pravne pomoći o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji nastavilo se provoditi i ove godine prostorima Udruge. Pravno savjetovalište odnosi se na statuse umirovljenja hrvatskih branitelja, stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje, statusi HRVI, te sva ostala prava koja braniteljima pripadaju u skladu sa Zakonom, gdje se braniteljima pružaju sve potrebne informacije.

Od 01 01 do 30.03. 2019. provedeno je 6 radionica pravnog savjetovališta a na kojima je bilo prisutno 30 branitelja ali i članova njihovih obitelji. Savjetovališta pravne pomoći provela je gđa. dipl. ing. Ana Mandić.

Svakim radnim danom od 09:00 do 12:00 sati, osobnim kontaktom, putem telefona ili maila, braniteljskoj populaciji pružaju se informacije o njihovim pravima koja proizlaze iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji iz Domovinskog rata.

Na upite kojih je do sada od početka godine zaprimljeno preko 50, odgovara voditeljica projekta Marija Kronja.


Dana 08.03. 2019. godine dragovoljci UHBDDR-a Podružnice Virovitičko-podravske županije, Samostalnog 50. bataljuna Virovitica s predsjednikom Antunom Grizeljom iskoristili su lijep dan i uz zajedničko druženje uredili okoliš i prostorije u kojima djeluje Udruga.

Naizgled, derutan okoliš uz malo volje i truda članova, pretvorio se u ugodan vizualni prostor, na korist svojih članova i ostalih koji koriste taj prostor, ali i svih posjetitelja sajma Viroexpo 2019., jer se uređeni prostor nalazi na samom ulazu u "vojarnu".
UHBDDR i ove godine nastavlja s provedbom projekta Budućnost za branitelje - branitelji za budućnost.

U mjesecu veljači održane su edukativne radionice sa braniteljima na izdržavanju kazne zatvora.

Radionice su bile individualne, te je ukupan broj prisutnih branitelja bio 69 u sljedećim ustanovama:
  1. Zatvorska bolnica u Zagrebu - 14. 02. 2019.
  2. Zatvora u Gospiću - 25. 02. 2019.
  3. Kaznionica u Lepoglavi - 26.02. 2019.
  4. Kaznionica u Glini - 27.02. 2019.
Navedene radionice provela je voditeljica projekta Marija Kronja.

Projekt i dalje nailazi na pozitivnu valorizaciju od strane njegovih korisnika.


Članovi UHBDDR-a Podružnice VPŽ, 50.sam. bat. Virovitica, Vukova Taborište u suradnji sa PU Virovitičko-podravskom, dana 02.03. 2019. sudjelovali su u "Mimohodu pobjednika" koji je prošao ulicama Pakraca, povodom obilježavanja 28. godišnjice početka Domovinskog rata, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koja je i bila sudionik kolone.

Kolona branitelja, visokih uzvanika i građana krenula je odcrkve Uznesenja Blažene Djevice Marije sve do spomen obilježja hrvatskim braniteljima na Rimokatoličkom groblju gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Prije mimohoda u crkvi UBDM održana je sveta Misa za sve poginule i umrle hrvatske branitelje koju je predvodio kanonik u Zagrebačkoj nadbiskupiji dr. sc. Marijan Franjčić.