Get Adobe Flash player


U sklopu projekta UHBDDR "Budućnost za branitelji - branitelji za budućnost" održane su sljedeće aktivnosti u zatvoru u Gospiću i kaznionicama Lepoglavi i Glini:


1. 11. 03. 2019. - Zatvor u Gospiću - održane su edukativne radionice o pravima hrvatskih branitelja na kojim je bilo prisutno 5 korisnika projekta.


2. 19. 03. 2019. - Kaznionica u Lepoglavi - održane su filmske i edukativne radionice na kojima je bilo prisutno 19 hrvatskih branitelja.

- Prezentacijom dokumentarnog filma Kako je obranjena hrvatska I. dio provedena je aktivnost filmske radionice koju je proveo g. Ištvan Filakovity. Za isti dokumentarni film dobili smo suglasnost od HRT-a - dokumentarni program, na čemu se zahvaljujemo HRT-u.

U sklopu radionice nastavljen je i dio aktivnosti edukativne radionice o pravima hrvatskih branitelja koje je provela voditeljica projekta Marija Kronja.


3. 20. 03. 2019. - Kaznionica u Glini - provedene su edukativne radionice o pravima hrvatskih branitelja i statusnim pitanjima na kojima je bilo prisutno 35 hrvatskih branitelja. Iste je provela voditeljica projekta Marija Kronja.


4. 27. 03. 2019. - Kaznionica u Glini - održane su filmske i edukativne radionice na kojima je prezentiran dokumentarni film Kako je obranjena hrvatska I. dio. Filmske radionice proveo je g. Ištvan Filakovity.

- Aktivnosti edukativnih radionica provela je voditeljica projekta Marija Kronja, a na obje radionice bilo je ukupno prisutno 27 hrvatskih branitelja.Pružanje pravne pomoći o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji nastavilo se provoditi i ove godine prostorima Udruge. Pravno savjetovalište odnosi se na statuse umirovljenja hrvatskih branitelja, stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje, statusi HRVI, te sva ostala prava koja braniteljima pripadaju u skladu sa Zakonom, gdje se braniteljima pružaju sve potrebne informacije.

Od 01 01 do 30.03. 2019. provedeno je 6 radionica pravnog savjetovališta a na kojima je bilo prisutno 30 branitelja ali i članova njihovih obitelji. Savjetovališta pravne pomoći provela je gđa. dipl. ing. Ana Mandić.

Svakim radnim danom od 09:00 do 12:00 sati, osobnim kontaktom, putem telefona ili maila, braniteljskoj populaciji pružaju se informacije o njihovim pravima koja proizlaze iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji iz Domovinskog rata.

Na upite kojih je do sada od početka godine zaprimljeno preko 50, odgovara voditeljica projekta Marija Kronja.


UHBDDR i ove godine nastavlja s provedbom projekta Budućnost za branitelje - branitelji za budućnost.

U mjesecu veljači održane su edukativne radionice sa braniteljima na izdržavanju kazne zatvora.

Radionice su bile individualne, te je ukupan broj prisutnih branitelja bio 69 u sljedećim ustanovama:
  1. Zatvorska bolnica u Zagrebu - 14. 02. 2019.
  2. Zatvora u Gospiću - 25. 02. 2019.
  3. Kaznionica u Lepoglavi - 26.02. 2019.
  4. Kaznionica u Glini - 27.02. 2019.
Navedene radionice provela je voditeljica projekta Marija Kronja.

Projekt i dalje nailazi na pozitivnu valorizaciju od strane njegovih korisnika.