PROMICANJE VRIJEDNOSTI DOMOVINSKOG RATA

Projekt pod nazivom "ZAVJETNO HODOČAŠĆE HRVATSKIH BRANITELJA" nastavio se provoditi i u 2018. godini, gdje je su naši članovi gosp. Zdravko Krivošić i gosp. Damir Barešić prešli hodočasnički put (Camino Potugues) dugačak 260 km.
Svoje zavjetno hodočašće započeli su ispred katedrale u Portu, a završili za 12 dana, na hodočasničkoj misi u katedrali u gradu Santiago de Compostela u Galiciji u Španjolskoj. Ovom žrtvom hrvatski branitelji žele potaknuti sve ljude dobre volje na ljubav i zajedništvo svih ljudi, promovirati istinu o Domovinskom ratu i izvan granica naše Domovine te održati sjećanje na sve koji su dali svoj život za slobodu Lijepe Naše. Ovim aktivnostima se uistinu ukazalo da su hrvatski branitelji, svojim entuzijazmom nastavili normalno živjeti i djelovati, unatoč svim stradanjima koje su prošli, te su uspjeli prenijeti svoja ratna iskustva mladim naraštajima i samim time očuvali stečevine Domovinskog rata. Projekt će se nastaviti provoditi i u 2019.godini.

Udruga hrvatskih branitelja-dragovoljaca Domovinskog rata u 2018. godini provela je aktivnosti projekta pod imenom "POGLED NA DOMOVINSKI RAT IZ PERSPEKTIVE VOJNIKA" Glavni nosioc projekta UHBDDR podružnica Zagrebačka aktivno surađuje sa svim nižim ustrojbenim oblicima diljem Republike Hrvatske, koji svojim dobrovoljnim prilogom audio - vizualne građe znatno pomažu u kvalitetnijoj i cjelovitoj provedbi projekta. Do sad je prikupljen velikibroj slika, i drugih medijski zapisa koji se obrađuju i pripremaju, kako bi se ostvario cilj samog projekta a to je arhiva koja će svojim sadržajem i kvalitetom ostaviti trajnu uspomenu kod krajnjih korisnika.Kroz tu aktivnost snažno bi se provodila mjera očuvanja vrijednosti Domovinskog rata, jer bi zaštitila od propadanja ogromnu količinu jedinstvene arhivske građe u privatnom posjedu. Projekt će se nastaviti provoditi i u 2019. godini.

"Komemorativno - sportske aktivnosti braniteljske populacije" je novi projekt u 2019. godini kojeg će provesti naš ogranak Duga Resa. Projekt ima u cilju pobuditi interes kod djece, mladih i ostalih građana o istini i cjelovitoj slici Domovinskog rata. Ovakvi projekti su potrebni kao simbol obilježavanja stradanja hrvatskog naroda te kako bi se kroz komemorativno-sportska događanja  podigla svijest i educiranost o očuvanju stečevina i istine o Domovinskom ratu. Niži ustrojbeni oblici Udruge također provode projekte u sklopu programa promicanja istine o Domovinskom ratu na svojem području djelovanja.

MULTIMEDIJALNE I INOVATIVNE AKTIVNOSTI

U sklopu programa koje udruga provodi i ima u planu provoditi u nadolazećem razdoblju treba istaći dva interdisciplinarna projekta koji se provode na teritoriju čitave Republike Hrvatske i to u suradnji sa svim ustrojbenim cjelinama udruge. Proširenjem članstva i uključivanjem branitelja profesionalnih djelatnika umjetničkih zanimanja stekli su se neophodni uvjeti da udruga vlastitim snagama može krenuti u izradu projekata za koje je do sada trebalo tražiti pomoć izvan redova članova udruge. Budući da se radi o projektima igrano-filmskog i multimedijalnog formata ponosno ističemo da su oba projekta naišla na pozitivnu valorizaciju od strane nadležnog ministarstvaisrodnih institucija kako po stupnju svoje pripremljenosti tako i po inovativnosti koju donose.

Navedeni projekti pokrivaju dva važna područja promicanja vrijednosti i istine o Domovinskom ratu:

1. Igrano-dokumentarni projekt "ORUŽJE KOJE JE BRANILO HRVATSKU"

2. Multimedijalni projekt "VIRTUALNI DOMOVINSKI RAT"

Važno je napomenuti da su svi navedeni projekti u potpunosti plod rada branitelja, aktivnih sudionika Domovinskog rata i da predstavljaju nastojanje da se upravo branitelji u što većem broju angažiraju na očuvanju građe i vrijednosti Domovinskog rata.

Zvonko Milas, predsjednik udruge Petar Lovrić, predsjednik Središnjeg odbora Marija Kronja, rizničar e-mail: marija@uhbddr.hr