Virovitički dragovoljci obilježili 29. obljetnicu formiranja 50. samostalnog bataljuna ZNG Virovitica i Dan UDVDR-a VPŽDana 28.06.2020., Virovitička Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Klub "50. samostalni bataljun ZNG Virovitica"; obilježava danas (nedjelja) 29. obljetnicu osnivanja 50. samostalnog bataljuna NG Virovitica i Dan UHBDDR podružnice virovitičko-podravske.

Događaj je započeo odavanjem počasti poginulim i nestalim Hrvatskim braniteljima na spomen obilježju na Gradskom groblju u Virovitici, te na posljednjem počivalištu jednog od prvih članova kluba i nekadašnjeg predsjednika Kluba 50.samostalni bataljun Virovitica, Darka Gregorića.

Sjećanje na petak 28.06. sada već davne 1991., godine evocirali su tom prilikom predsjednik Kluba Antun Grizelj i Josip Perović koji su istakli da je formiranje 50.samostalnog bataljuna kao prve legalne oružane postrojbe hrvatskih domoljuba u virovitičkom kraju na čelu sa zapovjednikom Đurom Dečakom bio presudan zaobranu Virovitice i i nekadašnje općine Virovitica kao i za daljnji tijek Domovinskog rata, jer 50.samostalni bataljun ZNG bio je preteča slavne 127.gardijske brigade HV, te 81.gardijske bojne Kumovi.

Na ovoj svečanosti koja je nastavljena sportskim igrama u četiri discipline, šah, viseća kuglana, elektronski pikado i belot, virovitičkim braniteljima priključili su se i njihovi ratni prijatelji, članovi UDVDR-a podružnice Vukovarsko-srijemske.U Virovitici održana svečanost povodom obilježavanja 29. godišnjice osnutka slavnog 50. samostalnog bataljuna ZNG Virovitica


Dana 26.06. 2020., povodom 29. godišnjice formiranja 50. samostalnog bataljuna Virovitica, koji je bio preteča slavne 127. gardijske brigade, odnosno 81. gardijske bojne HV, danas (petak) su mnogobrojna izaslanstva braniteljskih udruga, Hrvatske vojske i policije te Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja, Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice, na Spomen obilježju Hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju u Virovitici odali dužnu počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim i nestalim Hrvatskim braniteljima.

Na ovoj svečanosti je uz predsjednika Kluba 50. Samostalni bataljun Virovitica Antuna Grizelja, nazočio i nekadašnji zapovjednik 127. brigade HV, sada predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH general-pukovnik Đuro Dečak, zamjenik župana Darko Žužak, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirina sa svojim zamjenicima Damirom Marenićem i Vlastom Honjek Golinac te ostali uzvanici.

General pukovnik Đuro Dečak istakao je da je valja imati na umu da je osnivanje Samostalnog bataljuna u stvari legalizacija već postojeće postrojbe koja je tada već brojala preko 1.700 ljudi koji su se organizirali od 15.08. 1990. kad je stiglo prvo naoružanje.

Tada smo po vojnoj liniji formirali čete od tadašnjih općina koje su činile Općinu Virovitica.

Dolaskom Josipa Manolića na mjesto predsjednika Vlade RH, odlučili smo da se legalizira sve ono što u Hrvatskoj postoji u formi obrane suvereniteta Republike Hrvatske.

Tada smo dobili zapovijed da mobiliziramo tada još uvijek nepostojeći bataljun. Bili smo ispred svog vremena, a Virovitica je dala veliki obol oslobođenju Republike Hrvatske od neprijateljskog agresora-rekao je tom prigodom između ostalog general pukovnik Đuro Dečak.

Prije odavanja počasti na Gradskom groblju u Virovitici, sveta misa za sve poginule, nestale i umrle Hrvatske branitelje služena je u crkvi Svetog Roka u Virovitici.UHBDDR VPŽ i Ogranak "Vukovi" iz Taborišta održali zajedničku izvještajnu skupštinuDana 20.06 2020., Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Ogranak "Vukovi" Taborište i Podružnica virovitičko-podravska danas (subota) je u Mjesnom domu u Taborištu održala izvještajnu skupštinu na kojoj su predsjednik "Vukova" Mirko Vuletić i predsjednik županijske podružnice Josip Perović podnijeli izvješće o radu u prošloj godini i plan rada za ovu godinu.

Podnoseći plan rada za 2020. godinu, predsjednik Josip Perović napomenuo je da ove dvije udruge imaju isti cilj te da im se planovi u mnogo čemu poklapaju.

I ove godine nastavit ćemo sa aktivnostima koje potiču njegovanje i čuvanje vrijednosti i istine o Domovinskom ratu, kako na ponos nas branitelja, tako i na ponos naših obitelji, kao i svih građana Republike Hrvatske.

Naša udruga kroz mnogobrojne aktivnosti štiti dignitet Domovinskog rata i hrvatskih bojovnika od samog osnivanja, a to će činiti i dalje, ali isto tako dosljedno će provoditi aktivnosti vezane uz psiho-socijalnu skrb prema svojim članovima kojima je to potrebno, ali također i prema svim drugim braniteljima koji pokucaju na naša vrata.

I dalje su nam glavni ciljevi, okupljanje branitelja-dragovoljaca u jedinstvenu udruge, njegovanje i očuvanje tradicija nastalih tijekom Domovinskog rata, zaštita statusa i promicanje interesa članova udruge te svih sudionika i stradalnika Domovinskog rata, očuvanje identiteta postrojbi Hrvatske vojske u Domovinskom ratu te obilježavanje obljetnica i važnih događaja u Domovinskom ratu.

Također ćemo i dalje organizirati pomoć socijalno ugroženim članovima i članovima njihovih obitelji te ostalim pojedincima i skupinama kroz humanitarne djelatnosti.

I do sada smo u tome uspješni, a vjerujem da ćemo na istoj, ako ne i boljoj razini biti i ove godine-rekao je podnoseći plan rada, predsjednik UHBDDR Josip Perović.

I daljnju dobru suradnju u organiziranju njihovih aktivnosti, tom prigodom između ostalih poželjeli su im, u ime VPŽ, zamjenik župana Marijo Klement te u ime Grada Virovitice gradonačelnik Ivica Kirin i njegov zamjenik Damir Marenić.

Ispred Ministarstva hrvatskih branitelja podršku u radu dao im je Anto Krišto, u ime MUP-a Nenad Križić te u ime Koordinacije braniteljskih udruga Virovitica Zvonko Kožnjak.Psiho-socijalno osnaživanje hrvatskih branitelja
kontinuirano se provodilo cijeli mjesec lipanj u skladu sa epidemiološkim  mjerama u skladu sa preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Kontaktirani su branitelji na izdržavanju kazne zatvora, pismenim putem te telefonskim pozivima za koje su isti dobili odobrenje Tretmana ustanove u kojoj se nalaze.

Pravno savjetovalište radilo je svakodnevno u jutarnjim satima od 9:00 do 12:00 sati.

Savjet i pomoć zatražilo je ukupno 52 hrvatska branitelja dolaskom u Udrugu.

Radi bolje komunikacije otvoren je i Braniteljski forum na web stranici Udruge.


U okviru projekta UHBDDR Kulturne aktivnosti braniteljske populacije otvorena je 18.06.2020., u galeriji Ruža izložba umjetničkih fotografija članova Foto kluba Zagreb pod nazivom "Jazz, swing i gradovi", a autori izloženih fotografija su gosp. Miljenko Marotti i gosp. Tvrtko Ujević.

Ovi umjetnički fotografi su uspjeli dvije različite teme, jazza i arhitekture, ujediniti u zajedničku izložbu i prezentirati ih gledateljstvu te su ovom kombinacijom obogatili zagrebačku kulturnu scenu.

Izložbu je otvorio glavni tajnik Udruge i voditelj projekta gosp. Franjo Pavičić, a likovno kritički osvrt dao je gosp. Božidar Kasal.UHBDDR OGRANAK PETERANEC
sudjelovao prvi puta na natjecanju u ribolovu te osvojio drugo mjesto.OBAVIJEST O SMRTI ČLANA UDRUGE


S tugom i žaljenjem smo primili vijest o preranoj i iznenadnoj smrti našeg člana i predsjednika ogranka Sinj Miljenka Marasovića.

Nedostajati će svima koji su ga poznavali a Udruga njegovim odlaskom gubi vrijednog člana.


AKTIVNOSTI U UDRUZI  • Psihosocijalna pomoć hrvatskim braniteljima
Tijekom razdoblja u kojem smo bili prisiljeni raditi u restriktivnom režimu rada u skladu s uputama NSCZ-a nastavljene su sve aktivnosti savjetovanja, pomoći i komunikacije s braniteljima.

Vršeno je praćenje aktivnosti nadležnog ministarstva i srodnih institucija kako bi se održao kontinuitet rada i aktivnosti pomoći članovima udruge i svih onih kojima pomoć treba.

Nastavljen je rad s hrvatskim braniteljima na izdržavanju kazne zatvora kroz telefonsku i pisanu komunikaciju.


  • Kulturne aktivnosti braniteljske populacije
Uz provedbu uputa NSCZ-a o uvjetima koji se moraju poštovati prilikom izvođenja kulturnih aktivnosti iste su nastavljene kroz postavljanje izložbe fotografija "Jazz, Swing i gradovi" autora Miljenka Marottija i Tvrtka Ujevića.OBAVIJEST:


Članovi naše Udruge koji su zainteresirani za dodjelu sredstava za samozapošljavanje mogu na stranicama Ministarstva hrvatskih branitelja pronaći ponovno pokrenuti Javni poziv za dodjelu potpora za samozapošljavanje.

Svi linkovi su navedeni u obavijesti Ministarstva koju u cijelosti prenosimo Vama na korištenje.

Ministarstvo hrvatskih branitelja-Ponovno pokretanje rokova u Javnom pozivu za dodjelu potpora za samozapošljavanje.

Obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju 02.06. 2020., rokovi definirani Javnim pozivom ponovno počinju teći. Cilj Javnog poziva je otvaranje novih radnih mjesta za osobe iz ciljne skupine Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Sukladno Izmjenama i dopunama Javnog poziva za dodjelu potpora za samozapošljavanje (dalje: Javni poziv) u sklopu EU projekta "Samozapošljavanje hrvatskih branitelja, djece smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja, djece dragovoljaca iz Domovinskog rata i djece hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata" od 23.06. 2020., određeno je privremeno prekidanje rokova definiranih Javnim pozivom.

S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, 02.06. 2020., rokovi definirani Javnim pozivom ponovno počinju teći. Tekst Javnog poziva, kao i pripadajući obrasci za prijavu, dostupni su na mrežnoj stranici Ministarstva hrvatskih branitelja u dijelu Aktualni javni pozivi.

Za sva dodatna pitanja i informacije možete se obratiti na broj telefona 01/2308-609 i 01/2308-876 ili putem elektroničke pošte na adresu euprojekti@branitelji.hr.

Za sve dodatne informacije i savjete možete se obratiti i u Udrugu radnim danom od 9:00-13:00 sati, ali i putem e-maila:  marija@uhbddr.hr.