Get Adobe Flash player
PROMICANJE VRIJEDNOSTI DOMOVINSKOG RATA


Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata tijekom 24. godine postojanja aktivno sudjeluje u promicanju istine o Domovinskom ratu i svim događajima bitnim za Domovinski rat. Aktivnosti  projekta "Istina o  Domovinskom ratu" provode se kroz edukativne radionice sa sudionicima obrane Grada Vukovara, te kroz obilježavane dana sjećanja na heroje Blage Zadre i Marka Babića. Usporedno tome provode se i ostale aktivnosti planirane projektom, od obilježavanja memorijalnih mjesta u Vukovaru i okolici te organiziranju sportskog natjecanja u boćanju i nogometu pod nazivom Memorijalni turnir "Blago Zadro".Projekt je tradicionalan i održava se svake godine.

UHBDDR, također, s ponosom želi istaknuti ovogodišnji novi projekt i sudjelovanje našeg člana, gosp. Zdravka Krivošić na "Zavjetnom hodočašću hrvatskih branitelja" pod nazivom "Put sv. Jakova". Ovo veliko i naporno hodočašće našeg ponosnog člana, uistinu je ostavilo veliku simboliku kršćanskog života i plemenitu žrtvu kojom je promaknuta istina o Domovinskom ratu i odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima izvan granica naše Domovine. Projekt se nastavlja i sljedeće godine.

Ovim aktivnostima se uistinu ukazalo da su hrvatski branitelji, svojim entuzijazmom nastavili normalno živjeti i djelovati, unatoč svim stradanjima koje su prošli, te su uspjeli prenijeti svoja ratna iskustva mladim naraštajima i samim time očuvali stečevine Domovinskog rata.


Multimedijalne i inovativne aktivnosti

U sklopu programa koje udruga provodi i ima u planu provoditi u nadolazećem razdoblju treba istaći dva interdisciplinarna projekta koji se provode na teritoriju čitave Republike Hrvatske i to u suradnji sa svim ustrojbenim cjelinama udruge. Proširenjem članstva i uključivanjem branitelja profesionalnih djelatnika umjetničkih zanimanja stekli su se neophodni uvjeti da udruga vlastitim snagama može krenuti u izradu projekata za koje je do sada trebalo tražiti pomoć izvan redova članova udruge. Budući da se radi o projektima igrano-filmskog i multimedijalnog formata ponosno ističemo da su oba projekta naišla na pozitivnu valorizaciju od strane nadležnog ministarstva i srodnih institucija kako po stupnju svoje pripremljenosti tako i poinovativnosti koju donose.

Navedeni projekti pokrivaju dva važna područja promicanja vrijednosti i istine o Domovinskom ratu:

1. Igrano-dokumentarni projekt "Oružje koje je branilo Hrvatsku"

2. Multimedijalni projekt "Virtualni Domovinski rat"

Važno je napomenuti da su svi navedeni projekti u potpunosti plod rada branitelja, aktivnih sudionika Domovinskog rata i da predstavljaju nastojanje da se upravo branitelji u što većem broju angažiraju na očuvanju građe i vrijednosti Domovinskog rata.PSIHOSOCIJALNA PODRŠKA HRVATSKIM BRANITELJIMA I ČLANOVIMA NJIHOVIH OBITELJI UHBDDR


I ove godine aktivno provodi program Psihosocijalne podrške hrvatskih branitelja i njihovih obitelji i ima u planu provoditi isti i u nadolazećem razdoblju. Program obuhvaća tri projekata koji se provode na području Republike Hrvatske u suradnji sa svim ustrojbenim oblicima udruge.


Navedeni projekti pokrivaju tri važna područja Psihosocijalne podrške hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji:

1. "Kulturne aktivnosti braniteljske populacije"

2. Psihosocijalno osnaživanje hrvatskih branielja "Budućnost za branitelje - branitelji za budućnost"

3. Projekt arhiviranja "Pogled na Domovinski rat iz perspektive vojnika"


"Kulturne aktivnosti braniteljske populacije" provode se kontinuirano od 1998. godine i uspješno ostvaruju svoje ciljeve, te će se nastavno provoditi i u nadolazećem razdoblju. U 2017 godini provodi se niz umjetničkih izložbiostvarenja hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji i autora izvan braniteljske populacije. U sklopu projekta održan je i festival očuvanja etno tradicije Dalmatinske Zagore "Uz gangu i bukaru". Putem navedenih aktivnosti potiče se umjetničko izražavanje hrvatskih branitelja, izravnih sudionika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji kao terapijska aktivnost u sklopu programa psihološke potpore.

Nastavno navedenom programu, provedene su projektne aktivnosti "Budućnost za branitelje - branitelji za budućnost", koje su usmjerene informiranju o razvojnim mogućnostima braniteljske populacije i njihove kvalitetnije integriranosti u društvo budućnosti.Na području republike Hrvatske održane su edukativne tribine, okrugli stolovi, svakodnevno pružanje pravne pomoći hrvatskim braniteljima te pravna i psihosocijalna pomoć hrvatskim braniteljima na odsluženju kazne zatvora. Projekt će se nastavno provoditi i sljedeće godine.

Udruga hrvatskih branitelja-dragovoljaca Domovinskog rata u 2017. godini provodi aktivnosti novog projekta pod imenom "Pogled na Domovinski rat iz perspektive vojnika".

Glavni nosioc projekta UHBDDR podružnica Zagrebačka aktivno surađuje sa svim nižim ustrojbenim oblicima diljem Republike Hrvatske, koji svojim dobrovoljnim prilogom audio - vizualne građe znatno pomažu u kvalitetnijoj i cjelovitoj provedbi projekta. Do sad je prikupljen veliki broj slika, i drugih medijski zapisa, koji se svakodnevno obrađuju i pripremaju, kako bi se ostvario cilj samog projekta a to je arhiva koja će svojim sadržajem i kvalitetom ostaviti trajnu uspomenu kod krajnjih korisnika.

Kroz tu aktivnost snažno bi se provodila mjera očuvanja vrijednosti Domovinskog rata, jer bi zaštitila od propadanja ogromnu količinu jedinstvene arhivske građe u privatnom posjedu.MEĐUNARODNA SURADNJA


Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata projekt Međunarodne suradnje provodi kao i dosadašnjih godina u skladu sa statutom SVF (WORLD VETERANS FEDERATION), te ima za cilj promicanje suradnje kroz integraciju ratnih veterana i žrtava rata u zajednicu.

Kao nevladina organizacija na ovaj način sudjelujemo u održavanju mira i sigurnosti u svijetu, a sukladno povelji UN-a o poštovanju ljudskih prava i sloboda.

Aktivna suradnja sa braniteljskim udrugama iz Republike Bosne i Hercegovine gdje se održavaju okrugli stolovi na temu Domovinskog rata; obilježavanje pogibije hrvatskih branitelja na Kupresu ; međunarodni športski turnir invalida u sklopu obilježavanja pobjedonosne vojno-redarstvene akcije "Bljesak", te okupljanje preživjelih vukovarskih branitelja na "Dan sjećanja na žrtvu Vukovara".


Navedene aktivnosti provode se sa slijedećim Udrugama:

- UDRUGA UMIROVLJENIKA I DEMOBILIZIRANIH BRANITELJA HVO ŽUPANIJA / KANTON SARAJEVO

- UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA DOMOVINSKOG RATA HVO HB ZAJEDNICA PODRUŽNICA ŽUPANIJE ZAPADNE HERCEGOVINE

- UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA DOMOVINSKOG RATA HVO HB PODRUŽNICA TRAVNIK