PROMICANJE VRIJEDNOSTI DOMOVINSKOG RATA

Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata tijekom 26. godine postojanja aktivno sudjeluje u promicanju istine o Domovinskom ratu i svim događajima bitnim za Domovinski rat. Aktivnosti projekta "ISTINA ODOMOVINSKOM RATU" provode se kroz edukativne radionice sa sudionicima obrane Grada Vukovara, te kroz obilježavane dana sjećanja na heroje Blage Zadre i Marka Babića. Usporedno tome provode se i ostale aktivnosti planirane projektom, od obilježavanja memorijalnih mjesta u Vukovaru i okolici te organiziranju sportskog natjecanja u boćanju i nogometu pod nazivom Memorijalni turnir "Blago Zadro". Projekt je tradicionalan i održava se svake godine.

Projekt pod nazivom "ZAVJETNO HODOČAŠĆE HRVATSKIH BRANITELJA" nastavio se provoditi i u 2018. godini, gdje je su naši članovi gosp. Zdravko Krivošić i gosp. Damir Barešić prešli hodočasnički put (Camino Potugues) dugačak 260 km. Svoje zavjetno hodočašće započeli su ispred katedrale u Portu, a završili za 12 dana, na hodočasničkoj misi u katedrali u gradu Santiago de Compostela u Galiciji u Španjolskoj. Projekt će se nastaviti provoditi i u 2019.godini.

Ovom žrtvom hrvatski branitelji žele potaknuti sve ljude dobre volje na ljubav i zajedništvo svih ljudi, promovirati istinu o Domovinskom ratu i izvan granica naše Domovine te održati sjećanje na sve koji su dali svoj život za slobodu Lijepe Naše.

Ovim aktivnostima se uistinu ukazalo da su hrvatski branitelji, svojim entuzijazmom nastavili normalno živjeti i djelovati, unatoč svim stradanjima koje su prošli, te su uspjeli prenijeti svoja ratna iskustva mladim naraštajima i samim time očuvali stečevine Domovinskog rata.

Udruga hrvatskih branitelja-dragovoljaca Domovinskog rata u 2018. godini provela je aktivnosti projekta pod imenom "POGLED NA DOMOVINSKI RAT IZ PERSPEKTIVE VOJNIKA" Glavni nosioc projekta UHBDDR podružnica Zagrebačka aktivno surađuje sa svim nižim ustrojbenim oblicima diljem Republike Hrvatske, koji svojim dobrovoljnim prilogom audio - vizualne građe znatno pomažu u kvalitetnijoj i cjelovitoj provedbi projekta. Do sad je prikupljen velikibroj slika, i drugih medijski zapisa koji se obrađuju i pripremaju, kako bi se ostvario cilj samog projekta a to je arhiva koja će svojim sadržajem i kvalitetom ostaviti trajnu uspomenu kod krajnjih korisnika.

Kroz tu aktivnost snažno bi se provodila mjera očuvanja vrijednosti Domovinskog rata, jer bi zaštitila od propadanja ogromnu količinu jedinstvene arhivske građe u privatnom posjedu. Projekt će se nastaviti provoditi i u 2019. godini.

"Komemorativno - sportske aktivnosti braniteljske populacije" je novi projekt u 2019. godini kojeg će provesti naš ogranak Duga Resa. Projekt ima u cilju pobuditi interes kod djece, mladih i ostalih građana o istini i cjelovitoj slici Domovinskog rata. Ovakvi projekti su potrebni kao simbol obilježavanja stradanja hrvatskog naroda te kako bi se kroz komemorativno-sportska događanja  podigla svijest i educiranost o očuvanju stečevina i istine o Domovinskom ratu.

Niži ustrojbeni oblici Udruge također provode projekte u sklopu programa promicanja istine o Domovinskom ratu na svojem području djelovanja.

MULTIMEDIJALNE I INOVATIVNE AKTIVNOSTI


U sklopu programa koje udruga provodi i ima u planu provoditi u nadolazećem razdoblju treba istaći dva interdisciplinarna projekta koji se provode na teritoriju čitave Republike Hrvatske i to u suradnji sa svim ustrojbenim cjelinama udruge. Proširenjem članstva i uključivanjem branitelja profesionalnih djelatnika umjetničkih zanimanja stekli su se neophodni uvjeti da udruga vlastitim snagama može krenuti u izradu projekata za koje je do sada trebalo tražiti pomoć izvan redova članova udruge. Budući da se radi o projektima igrano-filmskog i multimedijalnog formata ponosno ističemo da su oba projekta naišla na pozitivnu valorizaciju od strane nadležnog ministarstvai srodnih institucija kako po stupnju svoje pripremljenosti tako i po inovativnosti koju donose.

Navedeni projekti pokrivaju dva važna područja promicanja vrijednosti i istine o Domovinskom ratu:


1. Igrano-dokumentarni projekt "ORUŽJE KOJE JE BRANILO HRVATSKU"

2. Multimedijalni projekt "VIRTUALNI DOMOVINSKI RAT"


Važno je napomenuti da su svi navedeni projekti u potpunosti plod rada branitelja, aktivnih sudionika Domovinskog rata i da predstavljaju nastojanje da se upravo branitelji u što većem broju angažiraju na očuvanju građe i vrijednosti Domovinskog rata.

PSIHOSOCIJALNA PODRŠKA HRVATSKIM BRANITELJIMA I ČLANOVIMA NJIHOVIH OBITELJI UHBDDR

I ove godine aktivno provodi program Psihosocijalne podrške hrvatskih branitelja i njihovih obitelji i ima u planu provoditi isti i u nadolazećem razdoblju. Program obuhvaća četiri projekata koji se provode na području Republike Hrvatske u suradnji sa svim ustrojbenim oblicima udruge.

Navedeni projekti pokrivaju  važna područja Psihosocijalne podrške hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji:


1. "KULTURNE AKTIVNOSTI BRANITELJSKE POPULACIJE"

2."BUDUĆNOST ZA BRANITELJE - BRANITELJI ZA BUDUĆNOST"

3. "TRI KORNERA PENAL"

4. "VIII MEMORIALNI SUSRETI HRVATSKIH BRANITELJA DRAGOVOLJACA U PETERANCU"


"Kulturne aktivnosti braniteljske populacije" - organizacija likovnih izložbi i drugih umjetničkih događanja (ratnih fotografije, umjetničkih fotografija, slika, skulptura) te objavljivanje knjiga o Domovinskom ratu. Kulturne aktivnosti UHBDDR u 2019. godini provest će najvećim dijelom u galeriji "RUŽA", koja se nalazi u prostorijama Udruge u Zagrebu na adresi Gundulićeva 45. Galerija je osnovana 1997. godine, a osnivač je hrvatski branitelja – dragovoljac Divor Žilić, akademski slikar.

U 2019. godini planiramo provesti 10 likovnih izložbi, ostvarenja hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji i autora izvan braniteljske populacije, koji će također imati priliku izlagati i surađivati s hrvatskim braniteljima, a čija je suradnja od velike važnosti što će ujedno podići kvalitetu projekta na višu razinu. Putem navedenih aktivnosti potiče se umjetničko izražavanje hrvatskih branitelja, izravnih sudionika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji kao terapijska aktivnost u sklopu programa psihološke potpore.

Nastavno na program psihosocijalnog osnaživanja hrvatskih branitelja, provedene su projektne aktivnosti projekta "Budućnost za branitelje - branitelji za budućnost", koje su usmjerene informiranju o razvojnim mogućnostima braniteljske populacije i njihove kvalitetnije integriranosti u društvo budućnosti. Na području republike Hrvatske održane su edukativne tribine, okrugli stolovi, svakodnevno pružanje pravne pomoći hrvatskim braniteljima te pravna i psihosocijalna pomoć hrvatskim braniteljima na odsluženju kazne zatvora. Projekt će se nastavno provoditi i u 2019. godini.

"Tri kornera penal" je projekt koji teži psiho-socijalnom osnaživanju hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji i stvaranju boljih međusobnih odnosa unutar braniteljske populacije ali u suradnji sa općom populacijom.

Projekt se već tradicionalno provodi šesnaestu godinu za redom u organizaciji UHBDDR Ogranak Olimpija u Osijeku. Sportske aktivnosti obuhvaćene ovim projektom svakako su jedan od vidova socijalnog uključivanja branitelja u društvene tokove, poboljšavaju kvalitetu života, smanjuju zdravstvene poteškoće i smrtnost braniteljske populacije.

U sklopu programa psihosocijalnog osnaživanjahrvatskih branitelja u 2018. godini u organizaciji UHBDDR Ogranak Peteranec provele su se projektne aktivnosti projekta "VII Memorijalni susreti hrvatskih branitelja dragovoljaca u Peterancu", koji je i ove godine okupio veliki broj hrvatskih branitelja i braniteljskih udruga iz cijele Republike Hrvatske. Projekt teži psiho-socijalnom osnaženju branitelja i članova njihovih obitelji, a aktivnosti koje se provode usmjerene su na informiranje idruženje branitelja te bolje međusobne socijalne odnose. Projekt će se tradicionalno nastaviti provoditi i u 2019. godini.
Zvonko Milas
, predsjednik udruge Marko Cvitković, predsjednik Središnjeg odbora Marija Kronja, rizničar
e-mail: marija@uhbddr.hr